Πράσινο ομόλογο εκδίδει η Noval Property

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Με εύρος απόδοσης από 2,6% έως 2,95% ξεκινάει σήμερα η διαδικασία για την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους 120 εκατ. ευρώ και διάρκειας επτά ετών, από τη Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο. Πρόκειται για ένα δείγμα της επενδυτικής ζήτησης που έχουν εκδόσεις αυτού του είδους, καθώς σχεδόν το 80% των εσόδων του ομολόγου θα κατευθυνθεί για την ανάπτυξη ή απόκτηση ακινήτων με βιοκλιματικό και πράσινο χαρακτήρα.

Ξεκινάει σήμερα η δημόσια εγγραφή για άντληση 120 εκατ. με εύρος απόδοσης από 2,6% έως 2,95%.

Η εταιρεία έχει δρομολογήσει την υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος 316 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, μέρος του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το υπό έκδοση ομόλογο. Ποσό ύψους 231 εκατ. ευρώ αφορά αναπτύξεις ιδιόκτητων ακινήτων. Το 48% θα αφορά πολυχώρους μεικτής χρήσης, το 24% τουριστικά καταλύματα και κατοικίες, το 22% γραφεία και το 6% ακίνητα logistics. Σε σχετική παρουσίαση χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Noval, κ. Παν. Καπετανάκος, σημείωσε ότι «το γεγονός ότι διαθέτουμε σημαντικές ιδιόκτητες εκτάσεις, σε επίκαιρα σημεία τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για εμάς». Εκτός από τις επενδύσεις για την ανάπτυξη ιδιόκτητων ακινήτων, η Noval Property δρομολογεί και αγορές νέων ακινήτων, είτε ολοκληρωμένων είτε προς ανάπτυξη, συνολικού εκτιμώμενου ύψους 85 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για ακίνητα γραφείων, κατοικίες και logistics. Η μεγαλύτερη επένδυση ανάπτυξης αφορά την αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς 252. Πρόκειται για ένα έργο αστικής ανάπλασης έκτασης επιφάνειας 72 στρεμμάτων, με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 152 εκατ. ευρώ. Εκεί, θα αναπτυχθεί ένας πολυχώρος που θα συνδυάζει χώρους πρασίνου, γραφεία, ένα ξενοδοχείο, κατοικίες και αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως επίσης και πολιτιστικούς χώρους. Το έργο αναμένεται να λάβει τις σχετικές άδειες εντός του 2022. Αντίστοιχα, η εταιρεία δρομολογεί και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων στην οδό Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι. Πρόκειται για κτίριο 20.175 τ.μ., το οποίο αποτελεί επένδυση 22 εκατ. ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2022, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Επίσης, στην οδό Χειμάρρας 10-12 (συμβολή με τη Λ. Αμαρουσίου – Χαλανδρίου), η εταιρεία θα προχωρήσει σε συνολική επένδυση 77,3 εκατ. ευρώ από κοινού με την Brook Lane Capital. Πρόκειται για την αγορά (28,5 εκατ. ευρώ) και ανακατασκευή (48,7 εκατ. ευρώ) του ακινήτου της πρώην Kodak, για το οποίο το κοινό σχήμα των δύο εταιρειών (η εταιρεία The Grid Α.Ε.) πλειοδότησε στις αρχές του έτους.

Από τα έσοδα του ομολόγου των 120 εκατ. ευρώ, ποσό 98,39 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2025 για τις παραπάνω πράσινες επενδύσεις, καθώς το σύνολο των ακινήτων που θα αναπτυχθούν, θα διαθέτουν σχετικά πιστοποιητικά για την υψηλή ενεργειακή τους απόδοση. Ποσό 12,45 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή δανεισμού που χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του εμπορικού πάρκου «Mare West» στην Κόρινθο, ενώ 5,33 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ολική αποπληρωμή δανείου που είχε χρησιμοποιηθεί για την αποπεράτωση του κτιρίου γραφείων «The Butterfly» στο Χαλάνδρι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT