Κραδασμοί σε ταξιδιωτικές και αεροπορικές εταιρείες λόγω της νέας μετάλλαξης

Κραδασμοί σε ταξιδιωτικές και αεροπορικές εταιρείες λόγω της νέας μετάλλαξης

Εξαιρετικά δυσάρεστες οι εξελίξεις για τον κλάδο των ταξιδιωτικών και των αεροπορικών εταιρειών, που έπειτα από 20 μήνες περιορισμών, άρσης των περιορισμών και επαναφοράς τους, ήλπιζαν πως είχαν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα της πανδημίας.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Εξαιρετικά δυσάρεστες οι εξελίξεις για τον κλάδο των ταξιδιωτικών και των αεροπορικών εταιρειών, που έπειτα από 20 μήνες περιορισμών, άρσης των περιορισμών και επαναφοράς τους, ήλπιζαν πως είχαν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα της πανδημίας. Οι δύο κλάδοι είχαν αρχίσει να δρομολογούν τα σχέδιά τους ενόψει των Χριστουγέννων και να διοργανώνουν εκδηλώσεις ή να στέλνουν προσωπικό στο εξωτερικό για να στελεχώσουν μονάδες τους εκεί.

Στελέχη των δύο βιομηχανιών εκτιμούν πως οι κυβερνήσεις βιάστηκαν να επιστρατεύσουν νέους περιορισμούς. Μιλώντας στους Financial Times, στελέχη της ένωσης ταξιδιωτικών εταιρειών ΑΒΤΑ τόνισαν πως η επιβολή υποχρεωτικών τεστ για την είσοδο στη Βρετανία αποτέλεσε «βαρύ πλήγμα στις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις». Οπως τόνισαν, τα νέα μέτρα θα αυξήσουν το κόστος των διακοπών και θα πλήξουν σίγουρα τη ζήτηση, ανακόπτοντας την ανάκαμψη του κλάδου, γι’ αυτό και πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση αυτή και να αρθούν οι περιορισμοί το τάχιστο δυνατόν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της βρετανικής βιομηχανίας ταξιδιών που παραθέτει η εφημερίδα The Guardian, τα υποχρεωτικά τεστ και η καραντίνα που ανακοίνωσε το Σάββατο ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αυξήσουν το κόστος των διακοπών για τετραμελή οικογένεια κατά περίπου 400 στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 472,21 ευρώ. Ηδη το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό γραφείο στον κόσμο, η Thomas Cook, ανακοίνωσε πως τα πακέτα διακοπών που πούλησε το Σάββατο ήταν στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες εβδομάδες, παρά τις εκπτώσεις που προσέφερε στο πλαίσιο της Black Friday.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, υπήρξε καταιγισμός ακυρώσεων.

Από την Παρασκευή κιόλας, μόλις διέρρευσε η είδηση της νέας μετάλλαξης και προκάλεσε κραδασμούς στις αγορές, η ΙΑΤΑ κάλεσε τις κυβερνήσεις να βρουν «ασφαλείς εναλλακτικές» αντί να κλείνουν τα σύνορα και επισήμανε πως «οι περιορισμοί στα ταξίδια δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού». Στο μεταξύ, έχουν προγραμματιστεί για αυτές τις ημέρες διαφόρων ειδών εκδηλώσεις που κινούν τις δύο βιομηχανίες, όπως, για παράδειγμα, η διάσκεψη των Παρισίων στην οποία συγκεντρώνονται διευθύνοντες σύμβουλοι από διάφορες βιομηχανίες. Μιλώντας στους FT στελέχη μεγάλων ξενοδοχείων επικρίνουν τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων, μολονότι παραδέχονται πως η δημόσια υγεία «πρέπει  να αποτελεί προτεραιότητα». Σύμφωνα με τον Πολ Τσαρλς, σύμβουλο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, καθώς και αεροπορικών εταιρειών και αλυσίδων ξενοδοχείων, υπήρξε καταιγισμός ακυρώσεων εν μια νυκτί. Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Φροστ, διευθύνων σύμβουλος της SATSA, της ένωσης εισερχόμενου τουρισμού στη Νότια Αφρική, τόνισε πως οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις κατέγραψαν χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων για «την κρίσιμη περίοδο των θερινών διακοπών». Εσπευσμένη έρευνα που εκπόνησε η εν λόγω ένωση φέρει τις ακυρώσεις πακέτων διακοπών να φτάνουν το 1,5 εκατ. στις λίγες ημέρες από τον εντοπισμό της μετάλλαξης Ομικρον.

Οπως, άλλωστε, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, σε διεθνές επίπεδο ο ταξιδιωτικός κλάδος δεν έχει ανακάμψει τόσο όσο στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ ο αριθμός των ανθρώπων που πέρασαν από έλεγχο διαβατηρίων την περασμένη εβδομάδα ήταν μειωμένος κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών. Προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσο θα πλήξει τη βιομηχανία των ταξιδιών η νέα μετάλλαξη, αλλά αν πολλαπλασιαστούν οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις και συνεχιστεί η μετάδοσή της, τότε θα διαψευσθούν πλήρως οι προσδοκίες για ταχύτατη ανάκαμψη του κλάδου. Μέχρι στιγμής μόνον δύο αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, η Delta Air Lines και η United Airlines πραγματοποιούν πτήσεις από και προς τις χώρες της νότιας Αφρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT