Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες με εκτόξευση του τζίρου

Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες με εκτόξευση του τζίρου

Ο Γ.Δ. έκλεισε με πτώση 0,42%, στα 156 εκατ. ευρώ το ύψος των συναλλαγών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Με ήπιες απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου, ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών, με τις ανησυχίες για την παραλλαγή «Ομικρον» να επιστρέφουν το προσκήνιο. Ωστόσο, το σημαντικό είναι πως αν και οι πιέσεις ήταν έντονες ενδοσυνεδριακά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί έως και 1,45%, η επιστροφή των αγοραστών ειδικά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, χάρη στις ανακατατάξεις των χαρτοφυλακίων λόγω του τέλους του μήνα αλλά και της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI, οι οποίες και εκτόξευσαν τον τζίρο, περιόρισε σημαντικά τις απώλειες.

Οπως πάντως έχουν επισημάνει οι αναλυτές, η πανδημία φαίνεται ότι θέλει ακόμα χρόνο για να κάνει τον κύκλο της, με τη ροή ειδήσεων να επηρεάζει τις επενδυτικές κινήσεις και να οδηγεί σε ενίσχυση της μεταβλητότητας. Κρίσιμη περιοχή για τον Γενικό Δείκτη εκτιμούν ότι αποτελεί η ζώνη των 830-820 μονάδων.

Οι δηλώσεις από την πλευρά της Moderna ότι τα υπάρχοντα εμβόλια για την COVID-19 αναμένεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νέας μετάλλαξης ενίσχυσαν τους φόβους γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στις οικονομίες και στα συστήματα υγείας. Ετσι, η μετάλλαξη «Ομικρον» ακύρωσε τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν για ένα δυνατό φίνις του Χ.Α. τον Νοέμβριο, ενώ μειώνει πλέον σημαντικά τις ελπίδες για ένα εντυπωσιακό, όπως αναμενόταν πριν από λίγες μέρες, κλείσιμο του έτους.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξεως του 0,42% στις 867,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 156 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,51%, στις 2.077,72 μονάδες, ενώ κατά 0,32% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.492,56 μονάδες.

Σε επίπεδο σημειώθηκε υποχώρηση μηνός κατά 3,38% και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 4,67%.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι ΕΥΔΑΠ, Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη άνω του 2%, ενώ, στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο ΟΛΠ στο -3,34% και ακολούθησαν οι Motor Oil, Titan και Coca-Cola με πτώση άνω του 2%. Απώλειες 3,03% κατέγραψε και ο ΟΠΑΠ και ακολούθησε με -2% η ΔΕΗ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,01% στις 554,17 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει με κέρδη 0,27%, ενώ απώλειες 1,82% κατέγραψε η Eurobank, 1,47% η Τράπεζα Πειραιώς και 0,62% η Alpha Bank.

Σε επίπεδο μηνός, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,38% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση της τάξεως του 4,67%.

Τα φοβικά σύνδρομα επανήλθαν στις αγορές, που κινούνται με έντονη νευρικότητα, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακής». Παρ’ όλα αυτά, στον βαθμό που δεν εφαρμοστούν εκτεταμένα lockdowns, είναι θέμα χρόνου να αναγγελθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες τα κατάλληλα εμβόλια ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας, όπως προσθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό Χρηματιστήριο αναπόφευκτα προσαρμόζει τις κινήσεις του με τις διεθνείς αγορές και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό με δεδομένες τις δομικές αδυναμίες του. Αγνοούνται έτσι οι δημοσιευόμενες εξαιρετικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών στο εννεάμηνο, με τις πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση πάνω από 15% και την καθαρή κερδοφορία πάνω από 700% σε σχέση με το 2020.

Ως αποτέλεσμα, η προσδοκία για ένα καλό φινάλε πάνω από τις 900 μονάδες εντός του 2021 διαψεύδεται επί του παρόντος, μεταθέτοντας χρονικά τις ελπίδες για καλύτερες μέρες στο επόμενο έτος, καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT