Μήνυμα για εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής

Μήνυμα για εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής

To νέο κύμα πανδημίας που έχει «χτυπήσει» το βόρειο ημισφαίριο και η γρήγορη εξάπλωση της νέας μετάλλαξης «Ομικρον», έχουν υποχρεώσει κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών στην εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων προφύλαξης κατά της πανδημίας.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

To νέο κύμα πανδημίας που έχει «χτυπήσει» το βόρειο ημισφαίριο και η γρήγορη εξάπλωση της νέας μετάλλαξης «Ομικρον», έχουν υποχρεώσει κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών στην εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων προφύλαξης κατά της πανδημίας. Η εξέλιξη αυτή έστρεψε τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά ομόλογα μακροχρόνιας διάρκειας, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) να υποχωρεί κοντά στο -0,42% για πρώτη φορά τους τελευταίους 2 ½ μήνες περίπου, παρά  τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης παρέμεινε σε ανοδική τροχεία τον Νοέμβριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,9% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο επίπεδο από το 1999 που ιδρύθηκε η Ευρωζώνη, λόγω υψηλότερων τιμών ενέργειας αλλά και αύξησης του δομικού δείκτη πληθωρισμού κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,6%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών, κυρίως υπό την πίεση της συνεχιζόμενης ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Εντούτοις, σύμφωνα με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι αυξήσεις των τιμών θεωρούνται παροδικές καθώς οφείλονται στην ενεργειακή κρίση και σε έκτακτους παράγοντες που αναμένεται να αποκλιμακωθούν σταδιακά, δίνοντας το μήνυμα στις αγορές ότι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων παραμένει μακρινό. Ωστόσο, σε ομιλία του στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ, αν και ανέφερε ότι αναμένεται ο πληθωρισμός να υποχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον αυξημένο κίνδυνο διατήρησης των τιμών σε υψηλά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικώς προβλεπόμενο.

Δεδομένης της ανησυχίας αυτής, και ενώ η αμερικανική οικονομία παραμένει σε σταθερή πορεία ανάκαμψης, ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι η αρμόδια επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής το ενδεχόμενο μεγαλύτερης –από αυτήν που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα– μείωσης του μηνιαίου ρυθμού αγορών περιουσιακών στοιχείων (tapering). Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την εκτίμηση της αγοράς, θα έφερνε πιο κοντά τον χρόνο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα ιδιαίτερα αρνητικές εκπλήξεις στο μέτωπο της οικονομίας ή της πανδημίας. Υπό το πρίσμα της διαφαινόμενης αποκλίνουσας νομισματικής πολιτικής μεταξύ της Fed και της EKT, η ισοτιμία ευρώ/δολ. έχασε έδαφος, υποχωρώντας λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο 1,1300 στο τέλος της εβδομάδας έπειτα από άνοδο πάνω από το 1,1382 την Τρίτη για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παραμένοντας όμως σχεδόν αμετάβλητη σε εβδομαδιαία βάση. 

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT