Πώς μπορείτε να προσαρμόσετε τις επενδύσεις στις δικές σας ανάγκες;
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
πώς-μπορείτε-να-προσαρμόσετε-τις-επεν-561617338

Πώς μπορείτε να προσαρμόσετε τις επενδύσεις στις δικές σας ανάγκες;

Οι επιλογές που έχετε ανάλογα με τους στόχους σας και την περίοδο ζωής στην οποία βρίσκεστε.

Η κρίση χρέους που αντιμετωπίσαμε στη χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία περιόρισε, αναπόφευκτα, πρακτικές περασμένων εποχών όπως η υψηλή αποταμίευση. Παρόλο που προς το τέλος της δεκαετίας υπήρξε μία αρκετά ουσιαστική ανάκαμψη, ο ερχομός της πανδημίας επιβάρυνε για κάποιους και πάλι τις συνθήκες και, μάλιστα, αρκετά ξαφνικά και απρόσμενα. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, μπορούμε και πάλι να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς η σταδιακή άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί επιτρέπει ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα σύντομα.

Σύμφωνα με τις τάσεις, οι Έλληνες αποταμιεύουν παραδοσιακά κυρίως σε καταθέσεις και όχι σε επενδυτικά αλλά και ασφαλιστικά προϊόντα, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι οφείλεται μεταξύ άλλων και σε έλλειψη σωστής πληροφόρησης σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές τους. Στην εποχή όμως που διανύουμε, και καθώς τα μηδενικά και αρνητικά επιτόκια συνεχίζουν να αποτελούν μία πραγματικότητα, ίσως πρέπει ο καθένας από εμάς να ενημερωθεί για όλες τις διαθέσιμες λύσεις και να επαναπροσδιορίσει το επενδυτικό του προφίλ, λαμβάνοντας φυσικά την κατάλληλη πληροφόρηση από ειδικούς και επαγγελματίες, που γνωρίζουν την αγορά αλλά και τους κινδύνους που υφίστανται. Τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, αποτελούν έναν πολύ δημοφιλή τύπο επένδυσης, προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα ακόμη και σε όσους δεν έχουν εμπειρία σε επενδύσεις.

Αποταμιεύστε και επενδύστε για ένα καλύτερο μέλλον

Πώς μπορείτε να προσαρμόσετε τις επενδύσεις στις δικές σας ανάγκες;-1

Τόσο η αποταμίευση όσο και οι επενδύσεις μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές προϋποθέσεις, ώστε να κάνετε τη διαφορά στο επίπεδο ζωής σας στο μέλλον. Το να αποταμιεύετε ένα μέρος του εισοδήματός σας, να κάνετε σωστό προγραμματισμό ώστε τα μηνιαία σας έξοδα να μην ξεπερνούν τα εισοδήματά σας, αλλά και να κρατάτε πάντα ένα ποσό στην άκρη για έκτακτες ανάγκες σας είναι κάτι που θα σας δώσει τη δυνατότητα να συγκεντρώνετε κεφάλαιο το οποίο θα σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε τις δικές σας επενδύσεις.

Από εκεί και πέρα, ξεκινώντας την πορεία σας ως επενδυτές, καλείστε αρχικά να επιλέξετε το χαρτοφυλάκιό σας ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους σας. Και εδώ ξεκινούν οι ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσετε για να προχωρήσετε στη συνέχεια. Ποια ανάγκη σας θέλετε να καλύψετε; Επιθυμείτε να ικανοποιήσετε έναν βραχυπρόθεσμο στόχο, όπως μία αγορά για το σπίτι, έναν μεσοπρόθεσμο όπως οι σπουδές των παιδιών σας ή έναν μακροπρόθεσμο όπως η αναπλήρωση του βιοτικού επιπέδου μετά τη συνταξιοδότησή σας; Με βάση κάθε στόχο σας, δεν έχετε παρά να πραγματοποιήσετε και τον αντίστοιχο σχεδιασμό, ανάλογα και με το ρίσκο που είστε βέβαια διατεθειμένοι να αναλάβετε.

Σίγουρα, η διασπορά ενός χαρτοφυλακίου είναι κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει, καθώς επιτρέπει την υψηλότερη προσδοκόμενη απόδοση για ένα καθορισμένο επίπεδο κινδύνου ή, αντίστροφα, τον χαμηλότερο κίνδυνο για ένα δεδομένο επίπεδο προσδοκόμενης απόδοσης. Φυσικά, πρέπει να λάβετε υπόψη σας και άλλα δεδομένα όπως η χρονική διάρκεια μιας επένδυσης, ανάλογα πάντα και με τους προσωπικούς οικονομικούς σας στόχους. Έχετε φυσικά τη δυνατότητα, αν αυτό εξυπηρετεί το στόχο σας, και για μεγάλο χρονικό ορίζοντα, ώστε να μην επηρεαστείτε σημαντικά από τις αναπόφευκτες διακυμάνσεις της αγοράς.

Παράλληλα, μπορείτε να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα αμοιβαία κεφάλαια ως τύπος επένδυσης. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να έχετε ένα αρχικό κεφάλαιο προς επένδυση, αλλά μπορείτε να επενδύετε τμηματικά το ποσό που εσείς επιθυμείτε, μπορείτε να ρευστοποιήσετε οποτεδήποτε την επένδυσή σας εάν για κάποιο λόγο χρειαστείτε το κεφάλαιό σας, η διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων πραγματοποιείται από επαγγελματίες – πιστοποιημένους διαχειριστές κεφαλαίων που έχουν τεχνογνωσία στον τομέα αυτό και παράλληλα υπάρχουν ρυθμιστικές αρχές που εποπτεύουν τις επενδύσεις στα αμοιβαία κεφάλαια, παρέχοντας απόλυτη διαφάνεια.

Η αρωγή που χρειάζεστε

Πώς μπορείτε να προσαρμόσετε τις επενδύσεις στις δικές σας ανάγκες;-2

Το πήρατε απόφαση ότι θα ξεκινήσετε την επενδυτική σας δραστηριότητα. Και μετά; Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δεν διαθέτουμε τις απαραίτητες γνώσεις ή τον διαθέσιμο χρόνο ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ή να διαχειριστούμε οι ίδιοι τις επενδύσεις μας. Έτσι, είναι καλό να απευθυνόμαστε σε ειδικούς επαγγελματίες, οι οποίοι διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να μας ενημερώσουν για να επιλέξουμε την κατάλληλη λύση για τις ανάγκες μας. Η τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε μπορεί να αποτελέσει τον αρωγό σας προς αυτή την κατεύθυνση. Σε συνεργασία με τον Personal Banker σας, μπορείτε να διερευνήσετε τις επιλογές που ταιριάζουν στις ανάγκες σας και να αξιοποιήσετε πιο αποδοτικά τα χρήματά σας, γνωρίζοντας τις λύσεις εκείνες που ταιριάζουν στο επενδυτικό προφίλ σας. Φυσικά, ο Personal Banker θα είναι δίπλα σας και σε όλη τη διάρκεια της επένδυσής σας, παρακολουθώντας στενά το χαρτοφυλάκιό σας και ενημερώνοντάς σας, όποτε χρειάζεται, ώστε να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές σύμφωνα με τις ανάγκες σας και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Τέλος, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που σας προσφέρει το ασφαλές περιβάλλον του ebanking της τράπεζάς σας, μπορείτε – και χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθείτε κάποιο κατάστημα – να επενδύετε στα αμοιβαία κεφάλαια με απλές κινήσεις. Έτσι, μπορείτε από το γραφείο ή το σπίτι σας να επιλέγετε κεφάλαια με βάση το προφίλ σας και να ενημερώνεστε για την πορεία του χαρτοφυλακίου σας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT