Αυξημένη ζήτηση για καταστήματα το γ΄ τρίμηνο

Αυξημένη ζήτηση για καταστήματα το γ΄ τρίμηνο

Καταγράφεται μικρή ενίσχυση των ενοικίων, σύμφωνα με την εταιρεία Proprius.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με το 2020 εμφανίζεται πλέον η αγορά των εμπορικών καταστημάτων, με το επίπεδο των νέων μισθώσεων να είναι αρκετά υψηλότερο, ενώ σταθεροποίηση με ελαφρώς ανοδικές τάσεις έχει αρχίσει να παρατηρείται και όσον αφορά το ύψος των ενοικίων. Σε σχετική ανάλυσή της για την πορεία της αγοράς κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2021, η Proprius, εταιρεία συμβούλων ακινήτων και μέλος της Cushman & Wakefield, σημειώνει ότι η μίσθωση νέων χώρων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του εν λόγω τριμήνου με τη συνδρομή και νεοεισερχόμενων σημάτων στην ελληνική αγορά.

Για παράδειγμα, η Sport Vision εγκαινίασε δύο νέα καταστήματα στην Αγία Παρασκευή και στο Χαλάνδρι, η Lilly Cosmetics επίσης άνοιξε δύο νέα καταστήματα στην Καλλιθέα και στον Πειραιά, ενώ η τουρκική αλυσίδα εσωρούχων Penti τοποθετήθηκε στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη και σχεδιάζει να εγκαινιάσει 10 νέα καταστήματα μέχρι το 2023. Αντίστοιχα, ο όμιλος Folli Follie λειτούργησε τέσσερα νέα καταστήματα στην Αθήνα. Δύο εξ αυτών αφορούν το σήμα Collective Sports, ενώ τα άλλα δύο αφορούν τα Kendall + Kylie και τα Beverly Hills Polo Club.

Ο όμιλος Κωτσόβολου τοποθετήθηκε στο νέο εμπορικό πάρκο River West Open στο ομώνυμο εμπορικό κέντρο της Noval Property. Συγκεκριμένα, μίσθωσε νέο κατάστημα 2.100 τ.μ., αφήνοντας τη θέση που είχε στο κυρίως εμπορικό κέντρο. Επίσης, η αλυσίδα τεχνολογίας λειτούργησε ένα ακόμα κατάστημα 3.300 τ.μ. στη Λ. Μεσογείων. Η αλυσίδα αθλητικών ειδών Decathlon συνέχισε τη δυναμική ανάπτυξη του δικτύου της, μισθώνοντας 5.000 τ.μ. στο River West Open. Πρόκειται για το κατάστημα-ναυαρχίδα της γαλλικής αλυσίδας. Στο River West Open μεταφέρθηκε και η αλυσίδα παιχνιδιών Moustakas Toys, που επίσης αποχώρησε από το κατάστημα που μίσθωνε στο κυρίως εμπορικό κέντρο της Noval.

Μετακινήσεις αναμένονται και σε έναν ακόμα σημαντικό εμπορικό πόλο, στο Μαρούσι. Στο Golden Hall της Lamda Development ξεκίνησε τη λειτουργία του νέο κατάστημα 3.200 τ.μ. της Zara, όπως επίσης κι ένα κατάστημα της αλυσίδας Kayak. Το προσεχές διάστημα ετοιμάζεται και η λειτουργία του πρώτου ΙΚΕΑ εντός εμπορικού κέντρου και συγκεκριμένα στο The Mall Athens.

Οσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, αυτές φαίνεται πως έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται με ήπια ανοδικές τάσεις, μετά τη διόρθωση των προηγούμενων τριμήνων. Στο πλαίσιο αυτό, στην οδό Ερμού το κόστος αγγίζει πλέον τα 260 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ενώ στη Γλυφάδα οι τιμές διαμορφώνονται σε 130 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας σταθερή βελτίωση από τα 110-115 ευρώ/τ.μ. πριν από περίπου ένα χρόνο. Αντίστοιχα, στην Κηφισιά το μέσο ενοίκιο στην οδό Κολοκοτρώνη διαμορφώνεται σε 110 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Κολωνάκι αγγίζει τα 95 ευρώ/τ.μ. και στον Πειραιά τα 75 ευρώ/τ.μ. Εκτός Αθηνών, στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη το ενοίκιο ενός εμπορικού καταστήματος διαμορφώνεται σε 125 ευρώ/τ.μ., στην Πάτρα σε 60 ευρώ/τ.μ. και στο Ηράκλειο της Κρήτης σε 90 ευρώ/τ.μ.

Στην ανάλυσή της η Proprius επισημαίνει ότι η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος βελτιώνει τις μελλοντικές προοπτικές και για το ελληνικό λιανεμπόριο. Η επιστροφή στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, παρά τις επιμέρους κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, φαίνεται πως έχει βελτιώσει την εμπιστοσύνη του εμπορικού κόσμου στις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς, γεγονός που οδηγεί σε νέες μισθώσεις καταστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT