Λίντνερ: Παράδειγμα για τη Γερμανία η Ελλάδα

Λίντνερ: Παράδειγμα για τη Γερμανία η Ελλάδα

Εύσημα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Αν η είδηση της ανάληψης καθηκόντων υπουργού Οικονομικών στη Γερμανία από τον Κρίστιαν Λίντνερ ανησύχησε, σε πρώτη φάση, την Αθήνα λόγω των αυστηρών δηλώσεών του στο παρελθόν για τη δημοσιονομική πολιτική, ο ίδιος ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων έδωσε χθες ένα πολύ φιλικό δείγμα γραφής στην κυβέρνηση λέγοντας –ούτε λίγο ούτε πολύ– ότι η Γερμανία θα έπρεπε να παραδειγματιστεί από την εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική πολιτική της Ελλάδας. Επιπλέον, στις δηλώσεις του μίλησε για την ανάγκη ενός συνδυασμού σταθερότητας αλλά και επενδύσεων ενόψει της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, τροφοδοτώντας ελπίδες ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια ευελιξίας.

Οι δηλώσεις Λίντνερ αλλά και οι τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο προχθεσινό Eurogroup ενίσχυσαν την κυβερνητική  αισιοδοξία για την έκβαση σημαντικών διαπραγματεύσεων, που εκκρεμούν, σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα περιμένει να αποφασιστεί μέσα στο 2022 η έξοδός της από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και να προσδιοριστεί, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Σύμφωνο Σταθερότητας, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα κληθεί να επιτύχει τα επόμενα χρόνια. Σε μια πιο άμεση και τεχνική διαπραγμάτευση, περιμένει την έγκριση της πρόωρης, πλήρους εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ και μέρους των μνημονιακών διμερών δανείων από την ΕΕ. Εξάλλου, σε μια παράλληλη διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδιώκει τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας στην οικονομία της, όταν θα λήξει το έκτακτο πρόγραμμα, λόγω κορωνοϊού, ΡΕΡΡ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, φερόταν ικανοποιημένος χθες από το κλίμα που αντιμετώπισε στο Eurogroup και τις δηλώσεις υπουργών, περιλαμβανομένου του Γερμανού, απερχόμενου υφυπουργού Γεργκ Κούκις, ο οποίος οδεύει προς την καγκελαρία, ως επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ολαφ Σολτς.

Η θετική αυτή, εν γένει, ευρωπαϊκή στάση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, περιορίζει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας από τον νέο Γερμανό υπουργό, εκτιμούσαν χθες πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Οι δηλώσεις Λίντνερ ενίσχυσαν αυτή την εκτίμηση. Ο Γερμανός υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έχουν λόγο να ανησυχούν εξαιτίας των αυστηρών θέσεων που έχει διατυπώσει στο παρελθόν, ξεκαθάρισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεισφέρει στη συζήτηση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων με το σκεπτικό της προσήλωσης στη σταθερότητα αλλά και της ανάγκης για ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων.  

Ο ίδιος μίλησε για «πολύ εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά μέτρα» που έχουν φέρει την ελληνική οικονομία «σε μια νέα πορεία επιτυχίας» και υποστήριξε μάλιστα ότι πρέπει και η Γερμανία «να εμπνευσθεί και να γίνει τόσο φιλόδοξη όπως είναι η ελληνική εσωτερική πολιτική». Ο κ. Λίντνερ πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε «συνέχιση στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό μου, των συνομιλιών, τις οποίες και στο παρελθόν έχουμε ήδη διεξαγάγει σε καλό και αρμονικό κλίμα».

Από την άλλη, ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι στο επίκεντρό του θα είναι ο πληθωρισμός, ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει τον δανεισμό πέραν των 100 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη προγραμματιστεί, και ότι το 2023 η Γερμανία θα επιστρέψει στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και στο φρένο χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT