Στο 2,3%-2,7% το εύρος απόδοσης του νέου ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στο 2,3%-2,7% το εύρος απόδοσης του νέου ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το νέο 7ετές ύψους 300 εκατ. ευρώ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Χαμηλότερα από το περυσινό ομόλογο που εξέδωσε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να διαμορφωθεί η απόδοση του νέου ομολόγου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, του οποίου το βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα. Οπως έγινε γνωστό χθες, το εύρος απόδοσης του επταετούς ομολόγου θα κινηθεί μεταξύ του 2,3% και του 2,7%. Το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί πέρυσι τον Ιούλιο, κυρίως για τη χρηματοδότηση του έργου παραχώρησης στο Καστέλι της Κρήτης, είχε διαμορφωθεί σε 2,75%. Η χαμηλή απόδοση του φετινού ομολόγου με ρήτρα αειφορίας αποτελεί σημαντική επιτυχία για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δείγμα της ανάπτυξης που έχει πραγματοποιηθεί τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έχει εκτιναχθεί σε 4,5 δισ. ευρώ, ενώ έχει εκπονηθεί κι ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Αλλωστε, το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, μόνο για έργα «καθαρής» ενέργειας, είναι εκείνο που επέτρεψε και την προσθήκη ρήτρας αειφορίας στο νέο ομόλογο, γεγονός που εκτιμάται ότι έχει αυξήσει τον βαθμό ελκυστικότητάς του προς θεσμικούς, αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Με βάση τους όρους του ομολόγου, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεσμεύεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (που απορρέουν από τη δραστηριότητά του) κατά 25% μέχρι το τέλος του 2025, με έτος αναφοράς το 2021. Εφόσον ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πληρώσει στους ομολογιούχους 0,2% μεγαλύτερο επιτόκιο για τον χρόνο που απομένει μέχρι τη λήξη του ομολόγου, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2028. Για την εξασφάλιση του στόχου μείωσης των εκπομπών ρύπων θα αξιοποιηθούν οι επιδόσεις των θυγατρικών εταιρειών στον κλάδο των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και παραγωγής ενέργειας από θερμικές πηγές, δηλαδή από την πορεία του επενδυτικού προγράμματος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και των μονάδων Ηρων 1 και Ηρων ΙΙ. Μεταξύ άλλων, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δρομολογεί την ανάπτυξη 63 νέων αιολικών πάρκων δυναμικότητας 1,8 GW, φωτοβολταϊκών πάρκων 1,7 GW και έργων αποθήκευσης ενέργειας 2 GW. Επίσης, στον τομέα των πλωτών θαλάσσιων αιολικών πάρκων σχεδιάζονται έργα 1,5 GW σε κοινοπραξία με την εταιρεία Ocean Winds.

Η προσθήκη ρήτρας αειφορίας στο νέο ομόλογο εκτιμάται ότι έχει αυξήσει τον βαθμό ελκυστικότητάς του προς θεσμικούς, αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Από τα έσοδα του νέου ομολόγου, ποσό 225 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί προς την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών που σχετίζονται με την υλοποίηση έργων, υφιστάμενων και νέων ή για την απόκτηση συμμετοχών ή την εξαγορά ομοειδών εταιρειών. Μεταξύ άλλων, αναμένεται ότι θα χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες για την επένδυση ανάπτυξης οργανωμένης τουριστικής μονάδας με καζίνο στο Ελληνικό, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Επίσης, εκτιμάται ότι μέρος των κεφαλαίων θα κινηθεί και για τη χρηματοδότηση έργων, όπως η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Μόνο για τη διετία 2022-2023 υπολογίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα χρειαστεί ίδια κεφάλαια 550 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και των ίδιων συμμετοχών της σε νέα έργα παραχώρησης. Εξ αυτών, 200 εκατ. ευρώ αφορούν το 2022 και 350 εκατ. ευρώ το 2023.

Επίσης, με βάση το πληροφοριακό δελτίο, κεφάλαια 46,7 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, είτε της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είτε θυγατρικών αυτής. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την εξόφληση υφιστάμενου ή μελλοντικού δανεισμού. Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, σήμερα 8 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η δημόσια προσφορά μέσω βιβλίου προσφορών και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT