Νεοφυής επιχειρηματικότητα: Μία Εθνική προτεραιότητα με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
νεοφυής-επιχειρηματικότητα-μία-εθνι-561710446

Νεοφυής επιχειρηματικότητα: Μία Εθνική προτεραιότητα με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας

Συμβάλουν στην καινοτομία, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, προάγουν την ανάπτυξη και συνδυάζουν υψηλό ρίσκο με υψηλή απόδοση σε περίπτωση επιτυχίας. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ή αλλιώς start-ups, προσφέρουν ένα καινούριο, σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο και συνιστούν μία πολύτιμη ευκαιρία ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία μετά την πανδημία. Αναγνωρίζοντας τη σημασία στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», το οποίο περιλαμβάνει 508 εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στις δράσεις της πρωτοβουλίας «Εlevate Greece» συμπεριλαμβάνονται τα Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας 2021. Ως επίσημος υποστηρικτής του θεσμού, η Εθνική Τράπεζα συμμετείχε στην αξιολόγηση τόσο των εταιριών, που εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, όσο και των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό για την απονομή των Βραβείων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Τράπεζα χορήγησε με 10.000 ευρώ το χρηματικό βραβείο που απονεμήθηκε στην εταιρία METIS Cyberspace, ως νικήτρια στην κατηγορία «Επιχειρηματική Ανάπτυξη και Εξωστρέφεια».

Η METIS CYBERSPACE TECHNOLOGY δραστηριοποιείται στους κλάδους της Ηλεκτρονικής Μηχανικής, του Internet of Things, του Cloud Computing και της Τεχνητής Νοημοσύνης, με έμφαση στην εφαρμογή τους στον κλάδο της ναυτιλίας. Είναι η εταιρία, που έθεσε πρώτη την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ναυτιλιακών εταιριών, αλλάζοντας τα δεδομένα στην ελληνική και παγκόσμια ναυτιλία.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο CEO της εταιρείας, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, μας μιλά για τις καινοτόμες υπηρεσίες της ΜΕΤΙS και υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για τα μέλη της η αναγνώριση και στήριξή της από την Εθνική Τράπεζα.

Ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία της METIS και τι την καθιστά πρωτοπόρο;

Η METIS ιδρύθηκε στα τέλη του 2016 από μια ομάδα επτά έμπειρων μηχανικών με σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στον χώρο της εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογιών στην παραδοσιακή δραστηριότητα της ναυτιλίας. Η ομάδα μας διέκρινε μια σημαντική υστέρηση στην υιοθέτηση της τεχνολογίας στη ναυτιλία, αλλά και ότι η ύπαρξη κατακερματισμένων και αποσπασματικών ψηφιακών λύσεων δεν βοηθούσαν τις ναυτιλιακές εταιρείες στη μετάβαση προς την 4η βιομηχανική επανάσταση. Έτσι, πήραμε την απόφαση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας, η οποία καλύπτει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων σχετιζόμενων με τη διαχείριση και παρακολούθηση της ενεργειακής απόδοσης, αλλά και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των πλοίων. Σήμερα η METIS, με πάνω από 70 μηχανικούς υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης, εξασφαλίζει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων, προσφέροντας χρήσιμη και αξιοποιήσιμη πληροφόρηση στα στελέχη των κορυφαίων ναυτιλιακών εταιρειών απ’ όλο τον κόσμο με τον πιο πρωτοποριακό τρόπο.  

Θέτοντας την επεξεργασία και την ανάλυση των στοιχείων στη διάθεση της παγκόσμιας ναυτιλίας, η METIS συμβάλλει καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Προσφέρει προϊόντα που επιτρέπουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των ναυτιλιακών πόρων. καλύπτοντας τις ανάγκες πολλαπλών τμημάτων, ρόλων και επιπέδων διοίκησης σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Κρίσιμο και αποφασιστικό στοιχείο καινοτομίας είναι ότι η METIS έχει ενσωματώσει με μοναδικό και παγκοσμίως πρωτοποριακό τρόπο τις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανάλυση των στοιχείων απόδοσης των πλοίων.

Οι παραδοσιακές εμπειρικές μέθοδοι αξιολόγησης της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων αδυνατούν να επεξεργαστούν με επιτυχία το πραγματικά περίπλοκο και πολύ-παραγοντικό πρόβλημα της κίνησης του πλοίου, που αντιμετωπίζει διαφορετικές και συχνά μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και άλλους εξωτερικούς παράγοντες, όπως τα θαλάσσια ρεύματα, σε συνδυασμό με την πραγματική απόδοση της κύριας μηχανής του πλοίου και όλων των βοηθητικών μηχανών, ηλεκτρογεννητριών κλπ.  

Τι υπηρεσίες προσφέρει η εταιρεία στους πελάτες της;

Το πρώτο σκέλος της λύσης που προσφέρουμε είναι το METIS Ship Connect, ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα συλλογής δεδομένων και μετρήσεων από όλα τα σημεία του πλοίου, τα οποία χρειάζονται παρακολούθηση και επηρεάζουν την απόδοσή του. Πρόκειται για το πιο αξιόπιστο σύστημα συλλογής δεδομένων, ειδικά σχεδιασμένο για το περιβάλλον της ναυτιλίας. Είναι το μοναδικό, που αξιοποιεί τεχνολογίες για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και ταυτόχρονα το μόνο με την πιστοποίηση του διεθνώς αναγνωρισμένου και έγκυρου νηογνώμονα Lloyd’s Register.

Παράλληλα, αναπτύξαμε μια cloud πλατφόρμα, τη METIS Space, η οποία ολοκληρώνει τη λύση μας και μέσω της οποίας ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στα αποτελέσματα διεξοδικής ανάλυσης των δεδομένων, με πολύτιμη παραγόμενη πληροφορία μέσα από ένα διαδραστικό και φιλικό περιβάλλον. Μέσω πολλαπλών dashboards, χαρτών, διαγραμμάτων, πινάκων, reports και άλλων στοιχείων, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και από οπουδήποτε βρίσκεται στην υφήλιο για την κατάσταση των πλοίων, να λύνει προβλήματα, να διεκπεραιώνει καθημερινές εργασίες και να παίρνει αποφάσεις βασισμένες σε αξιόπιστα δεδομένα.

Μέσω των δύο αυτών βασικών προϊόντων μας, το METIS Ship Connect και το METIS Space, παρέχουμε στους πελάτες μας κρίσιμη, αναλυτική πληροφόρηση πάνω στους εξής βασικούς τομείς που έχουν αντίκτυπο τόσο στην εξοικονόμιση πόρων όσο και στη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κάθε πλοίου: Voyage Analysis, Hull & Propeller Fouling Analysis, Fuel Oil Analysis, Route cost optimization, Charter party Agreement Management / Claims Handling, Live Dashboards (Real Time Monitoring of ME, DGs, Boilers, BWTs, Scrubbers), Ballast Water Treatment System Analysis, Scrubbers Analysis.

Θα μας πείτε δύο λόγια για τον Virtual Personal Assistant και τις αρμοδιότητές του;

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ερώτηση, διότι αφορά σημαντικό στοιχείο καινοτομίας το οποίο αξίζει να σημειωθεί. Προκειμένου να βοηθήσει στην ταχύτερη ενσωμάτωση των υπηρεσιών μας στις υφιστάμενες διαδικασίες των οργανισμών, η METIS υλοποίησε το πρώτο chatbot ειδικά σχεδιασμένο για τη ναυτιλία, με το οποίο ο χρήστης μπορεί να επικοινωνεί με την πλατφόρμα όπως ακριβώς θα επικοινωνούσε με έναν συνάδελφό του: Θέτοντας απλές ερωτήσεις για πληροφορίες που χρειάζεται κάθε στιγμή ή ζητώντας τη δημιουργία κάποιας εξειδικευμένης ανάλυσης ή έκθεσης. 

Μέσω του Virtual Personal Assistant η METIS θέτει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της ναυτιλίας. Ο εικονικός βοηθός εργάζεται ακατάπαυστα 24 ώρες το 24ωρο, παρακολουθεί αυτοματοποιημένα όλα τα πλοία της εταιρείας, καταγράφει και αναλύει χιλιάδες ενδείξεις και σήματα που προέρχονται από αυτά αλλά και από τρίτα συστήματα. Επιπλέον, βγάζει πολύτιμα συμπεράσματα, είναι έτοιμος να απαντήσει αμέσως σε οποιαδήποτε ερώτηση δεχθεί, μπορεί να διαπιστώσει αν έχει συμβεί ένα κρίσιμο γεγονός και να στείλει ειδοποιήσεις στους κατάλληλους παραλήπτες και προετοιμάζει αναφορές για κάθε τμήμα ή κάθε χρήστη ξεχωριστά. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται το έργο των ναυτιλιακών εταιρειών, αυξάνεται η παραγωγικότητα και υπάρχει σοβαρός έλεγχος του λειτουργικού κόστους, αρχίζοντας από την κατανάλωση καυσίμου και φτάνοντας μέχρι την αποτελεσματική τήρηση των κανονισμών που ισχύουν για τη ναυτιλία παγκοσμίως.

Πώς συμβάλλει η METIS στην προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της βιωσιμότητας στον κλάδο της ναυτιλίας;

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη ναυτιλία είναι η λεγόμενη πράσινη μετάβαση, δηλαδή η υλοποίηση της δέσμευσης της παγκόσμιας ναυτικής κοινότητας για τον δραστικό περιορισμό των καυσαερίων ρύπων και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι ναυτιλιακές εταιρείες καλούνται να λειτουργούν τα πλοία τους με τρόπο πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον, να συμμορφωθούν με νέα, συγκεκριμένα όρια εκπομπών CO2 πού γίνονται συνεχώς χαμηλότερα, καθώς και να τεκμηριώνουν την περιβαλλοντική απόδοσή τους. Η METIS αποτελεί κρίσιμο, ουσιαστικό και απαραίτητο μέρος της λύσης του συγκεκριμένου περίπλοκου ζητήματος, αφού καταγράφει με αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με την κατανάλωση καυσίμου, δημιουργεί και υποβάλλει με αυτόματο τρόπο τις υποχρεωτικές αναφορές και επιπλέον είναι σε θέση να προτείνει στην πλοιοκτήτρια εταιρεία τα μέτρα και τις ενέργειες που απαιτούνται για το χαρακτηρισμό κάθε πλοίου ως «πράσινου».

Έτσι, στην ανάλυση που παρέχουμε στους πελάτες μας συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις για την βέλτιστη λειτουργία του κάθε πλοίου σε κάθε ταξίδι, όσον αφορά τόσο την πορεία που θα ακολουθήσει (optimal weather routing) όσο και τη συγκεκριμένη ταχύτητα (speed profile) που οδηγεί στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμου. Για πιο ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού προφίλ του πλοίου, η METIS προτείνει κρίσιμες τροποποιήσεις σε μηχανικά και άλλα μέρη του πλοίου, από βελτιώσεις αντλιών ή άλλων μηχανών, μέχρι την μετατροπή της κύριας μηχανής ώστε να καίει εναλλακτικά καύσιμα, όπως φυσικό ή πράσινο αέριο, μεθανόλη ή αμμωνία. Τέλος, πολλοί πελάτες με μακρά ιστορία και τεράστιο εκτόπισμα στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη συμβουλεύονται τη METIS για την εγκατάσταση μεγάλων μπαταριών, οι οποίες φορτίζονται στη διάρκεια του ταξιδιού όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας και χρησιμοποιούνται στη διάρκεια του ελλιμενισμού μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση και άρα τις εκπομπές καυσαερίων στην ατμόσφαιρα.    

Τι σημαίνει για εσάς η διάκρισή σας στα Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece»;

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της, η METIS έχει καταφέρει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη της ναυτιλιακής κοινότητας στην Ελλάδα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει με επιτυχία την προσπάθεια καταξίωσής της σε παγκόσμιο επίπεδο με σημαντικά αποτελέσματα. Στη δύσκολη αυτή πορεία είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε ότι οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται, και πόσο μάλλον από έναν οργανισμό του μεγέθους και του κύρους της Εθνικής Τράπεζας. Η βράβευση αυτή ήταν σημαντική τιμή για εμάς και μας κάνει εξαιρετικά χαρούμενους.

Φυσικά, το χρηματικό έπαθλο το οποίο συν-χρηματοδότησε η Εθνική Τράπεζα αποτελεί μια συμβολική βοήθεια για την εταιρεία μας, όμως ακόμη πιο σημαντική είναι η ηθική ικανοποίηση, η οποία μας δυναμώνει και μας βοηθά να παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο για τη δημιουργία πρωτοποριακών λύσεων που θα πρωταγωνιστήσουν στην υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρέπει να προσθέσω ότι η Εθνική Τράπεζα με σημαντική δραστηριότητα μεταξύ πολλών άλλων και στη χρηματοδότηση του ναυτιλιακού τομέα, τίμησε και επέλεξε την εταιρεία μας, λαμβάνοντας υπόψη πως οι χρηματοδοτήσεις των ναυτιλιακών επηρεάζονται σημαντικά από την απόδοσή τους στη διαχείριση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και στην επίτευξη των στόχων για μείωση των καυσαερίων ρύπων.

Παράλληλα, με την απονομή του βραβείου η Εθνική Τράπεζα προσέφερε τη δυνατότητα στις νικήτριες εταιρίες όλων των κατηγοριών να έχουν πρόσβαση στην προσφορά τραπεζικών υπηρεσιών για νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως υπηρεσίες e-commerce με μηδενική χρέωση, πρόσβαση σε μικροχρηματοδότηση κ.λπ. Ωστόσο, η προσφορά της μεγάλης ελληνικής τράπεζας στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα δεν σταματάει εδώ. Ας μην ξεχνάμε ότι, από το 2010, η Εθνική Τράπεζα έχει θεσμοθετήσει το Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds. Πρόσφατα προχώρησε, μαζί με επτά σημαντικούς φορείς, στη δημιουργία του Greek Fintech Hub, μιας πρωτοβουλίας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον χρηματοοικονομικό κλάδο στην Ελλάδα. 

Νεοφυής επιχειρηματικότητα: Μία Εθνική προτεραιότητα με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας-1
Ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής Πελατειακών Ομάδων Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Π. Μαραβέας με τον κ. Μ. Κωνσταντινίδη, CEO της Metis.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής Πελατειακών Ομάδων Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παντελής Μαραβέας, «Εδώ και δύο χρόνια συμμετέχουμε ενεργά ως Official Partner στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης Elevate Greece, που περιλαμβάνει τη δημιουργία του μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων και άλλες δράσεις στήριξης του οικοσυστήματος καινοτομίας. Συμμετέχουμε στην αξιολόγηση των εταιρειών που εντάσσονται στο μητρώο καθώς και στην επιτροπή αξιολόγησης των βραβείων του Elevate Greece. Χορηγήσαμε, το 2021, χρηματικό βραβείο €10.000 στον νικητή της κατηγορίας «Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας». Η θεματική της συγκεκριμένης κατηγορίας συνάδει με τους στόχους του προγράμματος μας ΝΒG Business Seeds για τη στήριξη της δυναμικής και εξωστρεφούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Είμαστε χαρούμενοι καθώς νικήτρια στην κατηγορία είναι η εταιρεία ΜΕΤΙS, μια μικρομεσαία επιχείρηση τεχνολογίας που προσφέρει λύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ναυτιλία. Η εταιρεία βοηθά στην εξοικονόμηση πόρων και κεφαλαίων, στη βέλτιστη διαχείριση του στόλου και στην φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία του. Η ναυτιλία πέραν του στρατηγικού ενδιαφέροντος για την οικονομία της χώρας μας, αποτελεί και παραδοσιακά τομέα ενδιαφέροντος της Τράπεζας. Στηρίζοντας την METIS συμβάλουμε και εμείς στη στήριξη της ναυτιλίας και της οικονομίας μας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT