Αντίστροφη μέτρηση για αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ

Αντίστροφη μέτρηση για αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ

Τα αποτελέσματα προκαταρκτικών ερευνών σχετικά με τη νέα μετάλλαξη «Ομικρον» βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Τα αποτελέσματα προκαταρκτικών ερευνών σχετικά με τη νέα μετάλλαξη «Ομικρον» βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η νέα μετάλλαξη είναι ενδεχομένως πιο μεταδοτική σε σχέση με τη «Δέλτα», αλλά πιθανότατα λιγότερο επικίνδυνη απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά, με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την υγειονομική κρίση, Αντονι Φάουτσι, να χαρακτηρίζει τις πρώτες ενδείξεις από τη Νότια Αφρική «λίγο ενθαρρυντικές». Εντούτοις, η αυξανόμενη πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας οδηγεί στην εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων προφύλαξης κυρίως σε χώρες της Ευρώπης, στις οποίες ήδη βρίσκεται εν εξελίξει ένα νέο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο, με ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται. Οι πρόσφατες ενδείξεις για βελτίωση στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες ενδέχεται να οδηγήσουν σε μερική υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές των αγαθών. Παρά ταύτα, η ανάκαμψη της ζήτησης για υπηρεσίες σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας αρκετών ανεπτυγμένων χωρών διατηρεί αμείωτες τις ανησυχίες για διατήρηση υψηλού πληθωρισμού για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικώς αναμενόμενο. Με τον κίνδυνο πιθανής ενσωμάτωσης του υψηλού πληθωρισμού στις προσδοκίες των φορέων της οικονομίας, ορισμένες Κεντρικές Τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), έχουν στείλει σαφές μήνυμα για εφαρμογή λιγότερο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής το επόμενο διάστημα. Οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε νέο χαμηλό 50 ετών, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο (4,2%), ενώ o κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε σε ανοδική τροχιά τον Οκτώβριο, σημειώνοντας υψηλό 30 ετών, 6,2% ετησίως (η συγγραφή του κειμένου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων Νοεμβρίου).

Με την αμερικανική οικονομία να παραμένει ισχυρή, η αγορά αναμένει ότι η Fed θα αποφασίσει στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας μεγαλύτερη από αυτήν που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγορών περιουσιακών στοιχείων (tapering), ενδεχόμενο που, αν πραγματοποιηθεί, θα φέρει πιο κοντά τον χρόνο έναρξης του νέου κύκλου αύξησης επιτοκίων. Οι εν λόγω προσδοκίες ώθησαν την απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου πάνω από το 0,70% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, ενώ το δολάριο διατήρησε μεγάλο μέρος των πρόσφατων κερδών του, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να παραμένει κάτω από το 1,13, περίπου 0,5% χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT