Αντιδράσεις στη Γερμανία για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Αντιδράσεις στη Γερμανία για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Η αντιπολίτευση προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Πιστοί στο δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και στα ανακλαστικά των σχολαστικών και δύστροπων συντηρητικών πολιτικών της Γερμανίας, στελέχη των αντιπολιτευόμενων κομμάτων ανακοίνωσαν χθες ότι θα υποβάλουν καταγγελία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εναντίον της κυβέρνησης. Στο στόχαστρο βρίσκεται αυτή τη φορά το σχέδιο του νέου τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου να χρησιμοποιήσει χρέος από τον προϋπολογισμό της χρονιάς που τελειώνει για μελλοντικές δαπάνες. Σκοπός του κυβερνητικού συνασπισμού είναι να αντλήσει κεφάλαια, που θα χρησιμοποιήσει για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και τη στροφή στην πράσινη ενέργεια.

Ο λόγος για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ψήφισε τη Δευτέρα η νέα κυβέρνηση, με σκοπό μια ένεση κεφαλαίου της τάξης των 60 δισ. ευρώ, που θα χορηγηθεί στο ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Πρόκειται για δανεισμό που σχεδίαζε το Βερολίνο για το τρέχον έτος, αλλά τελικά δανείστηκε λιγότερα από όσα προέβλεπε αρχικά, καθώς είχε περισσότερα φορολογικά έσοδα από όσα είχε προβλέψει ενώ ήταν λιγότερες οι γερμανικές επιχειρήσεις που προσέφυγαν τελικά στην αρωγή της κυβέρνησης τους μήνες του καλοκαιριού. Ετσι, τώρα το Βερολίνο σχεδιάζει να αξιοποιήσει αυτόν τον πρόσθετο δανεισμό για να αυξήσει τις επενδύσεις ειδικότερα σε πράσινα σχέδια στο πλαίσιο της στροφής προς την πράσινη οικονομία. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ψηφίστηκε ομόφωνα από τη νέα κυβέρνηση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, όμως προκαλεί έντονες αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Ραλφ Μπρινχάους, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στην Κάτω Βουλή του γερμανικού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε «αμφίβολης ισχύος» την ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και τόνισε πως θα τον θέσει υπό την εξέταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για να εξεταστεί η συνταγματικότητά του. Σύμφωνα με τον κ. Μπρινχάουζ, απλούστατα ο δανεισμός και τα κεφάλαια που έχει εγκρίνει το Κοινοβούλιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες σκοπιμότητες που έχει αποφασίσει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων Δημοκρατών. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε μιλώντας στο Reuters για την πρόθεσή του να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, «πρόκειται για αλλαγή υποδείγματος στη δημοσιονομική πολιτική». Οπως, όμως, τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, ο ελιγμός αυτός στο πλαίσιο του προϋπολογισμού θα δώσει στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να εκμεταλλευθούν με τον κάλλιστο τρόπο και στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που απορρέουν από την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να αναστείλει το «φρένο χρέους» που είναι ενσωματωμένο στο σύνταγμα της Γερμανίας. Επειτα από σχετικό συμβιβασμό, στον οποίο κατέληξαν τα τρία κόμματα, ο ελιγμός αυτός της κυβέρνησης Σολτς θα δώσει στον νέο υπουργό Οικονομικών και ηγέτη του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ, τη δυνατότητα να επαναφέρει σε ισχύ το «φρένο» χρέους, αρχής γενομένης από το 2023, αλλά στο μεταξύ θα έχει δώσει τη δυνατότητα να γίνουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις σε προγράμματα που θα μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός συνασπισμός σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει όσους πόρους προκύψουν από τον επίμαχο δανεισμό για να προχωρήσει σε επενδύσεις σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος όπως οι σταθμοί ανεφοδιασμού για ηλεκτροκίνητα οχήματα, η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και η διασφάλιση μεγάλης αποτελεσματικότητας στη χρήση της ενέργειας, καθώς και για την ψηφιοποίηση της γερμανικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT