ΕΚΤ: Τέλος το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP από τον Μάρτιο – «Ανοιχτό παράθυρο» για Ελλάδα

ΕΚΤ: Τέλος το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP από τον Μάρτιο – «Ανοιχτό παράθυρο» για Ελλάδα

Η ΕΚΤ χαμηλώνει τον ρυθμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP και το τερματίζει τον Μάρτιο του 2022. Αφήνει παράθυρο ευελιξίας για την ελληνική περίπτωση

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

Σε μια πιο σταδιακή αντίδραση από τη Fed απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό, η ΕΚΤ χαμηλώνει τον ρυθμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP και το τερματίζει τον Μάρτιο του 2022. Αφήνει παράθυρο ευελιξίας για την ελληνική περίπτωση. Αμετάβλητα διατηρεί τα επιτόκια.

Στην ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι θα μειώσει τον ρυθμό αγορών ομολόγων υπό το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), με το οριστικό του τέλος τον Μάρτιο του 2022. Η διαφοροποίηση που υπήρξε ήταν αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της επανεπένδυσης των τίτλων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της μετατέθοντας από το τέλος του 2023 στα τέλη του 2024. 

«Ανοιχτό παράθυρο» για Ελλάδα μετά το ΡΕΡΡ

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η πανδημία έδειξε ότι, κάτω από ακραίες συνθήκες, η ευελιξία στον σχεδιασμό και την αγορά περιουσιακών στοιχείων, βοήθησε ούτως ώστε η νομισματική πολιτική να έχει αποτέλεσμα. «Στο πλαίσιο της εντολής μας, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία θα παραμείνει στοιχείο της νομισματικής πολιτικής όποτε διακρίνουμε απειλές γι αυτή οι οποίες θα θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τιμών. Ειδικότερα, σε περίπτωση που υπάρξουν επιπλοκές στις αγορές εξαιτίας της πανδημίας, οι επανεπενδύσεις του PEPP μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, σε σχέση με το χρόνο, τις κατηγορίες τις περιουσιακών στοιχείων και τις χώρες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα από τις μετατροπές των εξαγορών, προκειμένου να αποφευχθεί η αναστολή των αγορών των τίτλων από τη χώρα αυτή, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία όσο αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν κριθεί απαραίτητο, ούτως ώστε να αντιμετωπισθούν τα αρνητικά σοκ που σχετίζονται με την πανδημία».

Διαβάστε τη συνέχεια στο moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT