Ευκαιρίες στον τραπεζικό κλάδο βλέπουν οι ξένοι

Ευκαιρίες στον τραπεζικό κλάδο βλέπουν οι ξένοι

Η μεγάλη πρόοδος στην εξυγίανση των ισολογισμών καθιστά ελκυστικότερες τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμούν BofA και Axia Research.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρές προοπτικές και σημαντική επενδυτική ευκαιρία βλέπουν οι αναλυτές της Bank of America και της Axia Research στις ελληνικές τράπεζες το 2022, καθώς ο κλάδος επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης του κινδύνου στους ισολογισμούς και γυρίζει πλέον σελίδα, εστιάζοντας στην αύξηση των δανείων, χάρη και στο πολύ υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον. H Bank of America τονίζει πως στην Ελλάδα προτιμάει τις τράπεζες με βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού και ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαίων. Αναμένει ότι ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων του κλάδου θα αυξηθεί το 2022 λόγω της ομαλοποίησης των πιστωτικών ζημιών μετά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αύξησης των νέων δανείων. Ωστόσο, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα παραμείνει κάτω από το κόστος ιδίων κεφαλαίων, καθώς η BofA βλέπει πλήρη ομαλοποίηση το 2025. Συγκεκριμένα, συμβουλεύει τους επενδυτές να προτιμήσουν τις τράπεζες όπου η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού συνδυάζεται με ικανοποιητική θέση ιδίων κεφαλαίων, καθώς αυτό οδηγεί σε ταχύτερη διανομή μερισμάτων, «δείχνοντας» τις Alpha, Εθνική και Eurobank τις οποίες και τοποθετεί στις κορυφαίες της επιλογές για τη νέα χρονιά από την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, καθώς –όπως τονίζει– οι αποτιμήσεις τους είναι πολύ χαμηλές και δεν δικαιολογούνται από το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής που προσφέρουν.

Από την πλευρά της η Axia Research επισημαίνει πως έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο όπου κυριάρχησε η εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών και οι συζητήσεις για τα επίπεδα κεφαλαίου, έχει έρθει πλέον η στιγμή της εστίασης στην επέκταση του καθαρού δανεισμού στον κλάδο. Οπως αναφέρει, με βάση τα στρατηγικά σχέδια των συστημικών τραπεζών, αναμένεται επέκταση του δανεισμού κατά  6-7 δισ. ευρώ ετησίως, που μεταφράζεται σε 5% σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης  το διάστημα 2021-2024. Ωστόσο, η ανάλυση της Axia δείχνει ότι αυτή η αύξηση του δανεισμού θα μπορούσε εύκολα να διπλασιαστεί λόγω 2+1 «παραγόντων-έκπληξη», όπως τους χαρακτηρίζει.

Πρώτον, ο δείκτης δανείων/ΑΕΠ αρχίζει να επιστρέφει προς τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει σήμερα χαμηλό δείκτη δανείων προς ΑΕΠ στο 77%, ο οποίος διαμορφώνεται στο 60% για τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Εάν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις των διοικήσεων για την αύξηση του δανεισμού και οι προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ, το ποσοστό παραμένει κάτω από το 80%, έναντι του ιστορικού μέσου όρου περίπου 90%. Η Axia αναμένει ωστόσο ότι το χάσμα αυτό θα αρχίσει να κλείνει στο μέλλον.

Δεύτερον, σε περιόδους ισχυρών οικονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, δηλαδή ετήσια αύξηση ΑΕΠ άνω του 5%, όπως αυτές που προβλέπονται για το 2022-2026 χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι ρυθμοί αύξησης των δανειακών χορηγήσεων είναι τουλάχιστον διπλάσιοι σε σχέση με αυτούς του ΑΕΠ. Πιο αναλυτικά, τα εταιρικά, τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια αυξάνονται κατά 2 φορές, 2,6 φορές και 3,7 φορές σε σχέση με το ΑΕΠ. Εάν συνδυαστούν το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης και η ομαλοποίηση του δείκτη δανείων προς ΑΕΠ, η αύξηση του δανεισμού θα μπορούσε να φτάσει το 10% σε μέσο όρο ετησίως.

Επίσης, τον τρίτο παράγοντα – έκπληξη ή το «κερασάκι στην τούρτα», όπως τον χαρακτηρίζει η Axia, θα μπορούσε να αποτελέσει η πιθανότητα επιστροφής στις τράπεζες των «θεραπευμένων» δανείων από τους servicers.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT