Στην Trade Estates το εμπορικό πάρκο Florida 1

Στα εμπορικά πάρκα ποντάρει η Trade Estates του ομίλου Φουρλή για την ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Στα εμπορικά πάρκα ποντάρει η Trade Estates του ομίλου Φουρλή για την ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία φιλοδοξεί να αποτελέσει τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη εμπορικών πάρκων στη χώρα, είτε μέσω νέων εξαγορών είτε μέσω αναπτύξεων υφιστάμενων ακινήτων. Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε την πρώτη της σημαντική εξαγορά από τη σύστασή της, καθώς προχώρησε στην υπογραφή συμφωνητικού αγοράς των μετοχών της εταιρείας Κτηματοδομή Α.Ε., η οποία είναι η ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου στην Ελλάδα. Πηγές της αγοράς υπολογίζουν ότι το ύψος της συναλλαγής κινήθηκε πέριξ των 40 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος για το Florida 1, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται σε 132 στρέμματα, ενώ διαθέτει εμπορικές χρήσεις επιφάνειας 31.400 τ.μ. Τα κτίρια του πάρκου είναι μισθωμένα σε ποσοστό 100% σε 12 από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής στη χώρα, όπως AB Βασιλόπουλος, Jumbo, Κωτσόβολος, Leroy Merlin, Μουστάκας και Jysk. Η Trade Estates προβλέπει αύξηση των ετήσιων εσόδων της από μισθώματα κατά 4,5 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι το ύψος της συναλλαγής κινήθηκε πέριξ των 40 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη επένδυση κυοφορούνταν από την άνοιξη του 2020, όταν και ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης από την ιδιοκτήτρια Pradera, μια ξένη επενδυτική εταιρεία ακινήτων, από τις πρώτες που είχαν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το ξέσπασμα της πανδημίας εκτροχίασε τους χρόνους ολοκλήρωσης της συναλλαγής, λόγω και της αβεβαιότητας που προκλήθηκε, ωστόσο τελικά υπήρξε αίσιο τέλος στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Το Florida 1 αναπτύχθηκε το 1994, με την Pradera να το αποκτά το 2006 αντί ποσού που εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ. Ο βρετανικός επενδυτικός όμιλος αποφάσισε την αποεπένδυσή του από την ελληνική αγορά, καθώς προς πώληση βρίσκεται και το έτερο σημαντικό ακίνητό του, το Village Park, στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Εκτός από το Florida 1, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά και στη σταδιακή απεξάρτηση της Trade Estates από τον όμιλο Φουρλή ως προς τα έσοδά της από μισθώματα, η ΑΕΕΑΠ σχεδιάζει και την ανάπτυξη τριών νέων εμπορικών πάρκων σε Αττική, Πάτρα και Κρήτη. Στην Αττική δρομολογείται η δημιουργία ενός νέου εμπορικού πάρκου επιφάνειας 30.000 τ.μ. στο Ελληνικό, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που έχει συναφθεί με τη Lamda Development. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 55 εκατ. ευρώ. Στο νέο πάρκο αναμένεται να φιλοξενηθούν τόσο αλυσίδες του ομίλου Φουρλή, όπως ΙΚΕΑ και Intersport, όσο και αλυσίδες τριών εταιρειών. Αντίστοιχα, για τα άλλα δύο εμπορικά πάρκα, η Trade Estates έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Ten Brinke Hellas. Στην Πάτρα θα αξιοποιηθεί η έκταση της πρώην ΑΒΕΞ στην Ακτή Δυμαίων, επιφάνειας 21,5 στρεμμάτων, που αποκτήθηκε πέρυσι μέσω πλειστηριασμού αντί 3,3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στο Ηράκλειο της Κρήτης σχεδιάζεται ένα εμπορικό πάρκο της τάξεως των 25.000 τ.μ. σε έκταση 50 στρεμμάτων, με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 40 εκατ. ευρώ. Μόλις ολοκληρωθούν οι αναπτύξεις, τα εμπορικά πάρκα θα αποκτηθούν από την Trade Estates.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT