Βελτίωση κλίματος στις αγορές, απώλειες για τα ομόλογα

Βελτίωση κλίματος στις αγορές, απώλειες για τα ομόλογα

Η νέα, εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού, «Ομικρον», συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, με αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρούν στη λήψη αυστηρότερων μέτρων προστασίας προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη διασπορά.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Η νέα, εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού, «Ομικρον», συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, με αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρούν στη λήψη αυστηρότερων μέτρων προστασίας προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη διασπορά. Από την προηγούμενη Κυριακή και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου η Ολλανδία θα βρίσκεται σε γενικό lockdown. Νέα, πιο αυστηρά μέτρα ανακοίνωσαν η Γερμανία και η Πορτογαλία, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις επόμενες ημέρες, καθώς τα εθνικά συστήματα υγείας δέχονται αυξημένη πίεση.

H ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία επηρέασε αρνητικά τα διεθνή χρηματιστήρια τη Δευτέρα. Εντούτοις, το κλίμα βελτιώθηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά την ανακοίνωση της Κίνας για μέτρα στήριξης μεγάλων εταιρειών ακινήτων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Θετική επίδραση στο γενικότερο κλίμα είχαν και οι δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή των Δημοκρατικών Τζο Μάντσιν, που άφησε να εννοηθεί ότι, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του, θα μπορούσε να υποστηρίξει μια αναθεωρημένη έκδοση του νομοσχεδίου για το πακέτο κοινωνικών δαπανών (Build Back Better), το οποίο αποτελεί βασικό κομμάτι της φιλόδοξης οικονομικής ατζέντας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Το εν λόγω νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το 2022, καθώς, μεταξύ άλλων, επεκτείνει τις πιστώσεις φόρου για παιδιά. Ως εκ τούτου, η ψήφος του γερουσιαστή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την έγκριση του πακέτου από τη Γερουσία δεδομένου ότι ο αριθμός των εδρών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών είναι ισομερής.

Παρά τον συνεχιζόμενα αυξανόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα οδήγησε σε άνοδο τις αποδόσεις των αμερικανικών και γερμανικών κυβερνητικών ομολόγων, και ιδιαίτερα των δεύτερων, μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου της ΕΚΤ Πίτερ Κάζιμιρ σχετικά με τον κίνδυνο διατήρησης υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο κατάφερε να διατηρήσει σημαντικό μέρος των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διπλασιάσει τον μηνιαίο ρυθμό μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων (tapering), γεγονός που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, φέρνει πιο κοντά τον χρόνο έναρξης ενός νέου κύκλου αύξησης επιτοκίων. Επειτα από προσωρινή άνοδο πάνω από το 1,1350 την προηγούμενη εβδομάδα, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν στην περιοχή 1,1270/90 την Τετάρτη στις αγορές της Ευρώπης, παραμένοντας υψηλότερα από τα νέα χαμηλά για το τρέχον έτος, 1,1184, που είδαμε στα τέλη Νοεμβρίου. 

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT