Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την απειλή της «Ο»

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την απειλή της «Ο»

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη χθεσινή τους συνεδρίαση οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υπό την ευνοϊκή επιρροή της Γουόλ Στριτ και παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο της δημόσιας υγείας παραμένουν.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη χθεσινή τους συνεδρίαση οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υπό την ευνοϊκή επιρροή της Γουόλ Στριτ και παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο της δημόσιας υγείας παραμένουν. Εξαιτίας της υπερμεταδιδόμενης μετάλλαξης «Ομικρον» η Γαλλία αποφάσισε να σκληρύνει τα περιοριστικά μέτρα μεσούσης της εορταστικής περιόδου, ενώ οι μολύνσεις τόσο στην Ισπανία όσο και τη Βρετανία αυξάνονται. Εκτός του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, που και χθες παρέμενε κλειστό λόγω εορτών, οι λοιποί δείκτες έκλεισαν με κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,62%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με 0,81%, με 0,57% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,78% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,77% ο IBEX στη Μαδρίτη. Η χθεσινή επίδοση του πανευρωπαϊκού δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Stoxx 600 ήταν και η καλύτερη των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάθεση για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, που ενέχουν στοιχεία ρίσκου, ήταν ζωηρή λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου και παρά την απειλή της μετάλλαξης, η οποία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία. Εν τω μεταξύ, αυτό παρατηρείται ενώ η οικονομία ήδη πλήττεται από την επιβράδυνση της ανάπτυξης, την εκτίναξη των τιμών και τη συμφόρηση στο διεθνές σύστημα της τροφοδοτικής αλυσίδας.

Την ίδια στιγμή στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού αργά χθες πριν από το κλείσιμο η εικόνα ήταν μεικτή, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 0,31% και τους S&P και Nasdaq να υποχωρούν 0,09% και 0,67% αντιστοίχως. Η πτώση παρατηρήθηκε έπειτα από 5νθήμερη άνοδο και οφείλεται στην κάμψη των μετοχών της υψηλής τεχνολογίας. Εκτιμάται ότι από φέτος τον Μάρτιο και μετά για τον Stoxx 600 ο καλύτερος μήνας θα αποδειχθεί ο τρέχων, δεδομένου ότι από τις αρχές του έχει σωρεύσει ήδη κέρδη 5,5%. Συνολικά για το 2021 φαίνεται πως ο δείκτης θα έχει άνοδο της τάξης του 22,4%, όταν το 2020 είχε απώλειες 4%. «Δεδομένων των υψηλών αποτιμήσεων των μετοχών ύστερα από ένα ευφορικό ράλι το 2021, δεν φαίνεται παράλογο να πει κανείς πως αυτό “το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον του Αη Βασίλη” ανεβάζει υψηλότερα τον πήχυ», παρατηρεί ο Βισνού Βαραθάν, διευθυντής Στρατηγικής και Οικονομικών στη Mizuho Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT