Για χαριστική βολή σε εστίαση – ψυχαγωγία κάνουν λόγο επιχειρηματίες

Για χαριστική βολή σε εστίαση – ψυχαγωγία κάνουν λόγο επιχειρηματίες

Κύμα ακυρώσεων στις κρατήσεις για παραμονή και Πρωτοχρονιά – Θέμα χρόνου τα λουκέτα επιχειρήσεων.

3' 2" χρόνος ανάγνωσης

Για ακυρώσεις κρατήσεων για το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς αλλά και για λουκέτα σε χώρους εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης κάνουν λόγο εκπρόσωποι της εστίασης, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την επίσπευση των μέτρων καταστροφική για τον κλάδο και ιδίως για τα κέντρα διασκέδασης. Την ίδια στιγμή ζητούν μέτρα στήριξης προκειμένου να επιβιώσουν και να «αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συνεχίζουν να πλήττονται», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η  Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. «Το γεγονός ότι θα υπάρχουν οι περιορισμοί στη μουσική και στο ωράριο τόσο ανήμερα όσο και παραμονή Πρωτοχρονιάς θα είναι ένα επιπλέον πλήγμα, πολύ περισσότερο για τη νυχτερινή διασκέδαση αλλά και την εστίαση, καθώς ο περισσότερος κόσμος θα επιλέξει τελικά να κάνει ρεβεγιόν στο σπίτι», αναφέρουν εκπρόσωποι της εστίασης, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων. Σημειώνεται ότι το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε μετά τα Χριστούγεννα θα ισχύσει όχι από τις 3 Ιανουαρίου, αλλά από σήμερα το πρωί, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 το βράδυ, μόνο για καθήμενους, σε τραπέζι έξι ατόμων και χωρίς μουσική.

Μόνο την παραμονή Πρωτοχρονιάς το ωράριο ισχύει έως τις 02.00, ωστόσο οι περιορισμοί στους καθήμενους αλλά και στη μουσική θα ισχύσουν και αύριο. Νωρίτερα χθες ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, μιλώντας στην ΕΡΤ προανήγγειλε λουκέτα στον κλάδο της εστίασης, επαναφέροντας το ζήτημα της εφαρμογής μέτρων στήριξης του κλάδου. «Το να χάνουμε τόσους συμπολίτες μας την ημέρα σαφώς τον κλάδο δεν τον αφήνει αδιάφορο, από την άλλη δεν μπορούμε να δεχτούμε τις συνέπειες των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας χωρίς καμία στήριξη. Ο κλάδος θα οδηγηθεί με βεβαιότητα σε λουκέτα πλέον», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπενθυμίζοντας τις ανατιμήσεις που καταγράφονται στην αγορά αυτό το διάστημα, ο ίδιος επεσήμανε πως «έχουμε ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, αύξηση στις πρώτες ύλες και δεν έχουμε μεταφέρει τις αυξήσεις στην κατανάλωση, γιατί σε άδεια τραπέζια δεν μπορείς να κάνεις αυξήσεις». Οπως σημείωσε, «μας ενδιαφέρει η δημόσια υγεία, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δούμε τι γίνεται και στην οικονομία αλλά και πώς συντηρούνται οι επιχειρήσεις. Εχει 330.000 εργαζομένους η εστίαση», είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Καββαθάς ανέφερε πως ο κλάδος αιμορραγεί εδώ και 20 μήνες, με τέσσερις μήνες καλούς και με χαμένο τζίρο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ».

Μιλώντας στην «Κ» ιδιοκτήτης καταστημάτων διασκέδασης στο Χαλάνδρι χαρακτήρισε τα μέτρα «αιφνιδιαστικά», δεδομένου πως οι επιχειρήσεις έχουν προμηθευτεί ήδη προϊόντα για την περίοδο των εορτών και εκκρεμούν υποχρεώσεις που δεν γνωρίζουν πώς θα τις αποπληρώσουν. «Ενα από τα μαγαζιά που διαθέτω πάει για κλείσιμο. Ακόμη και να ανοίξει πλήρως η αγορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, θα έχει διογκωθεί τόσο το χρέος που δεν θα αξίζει να κρατήσω το μαγαζί».

Σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος της ΚΕΕΕ, ανέφερε πως «για την εστίαση που συνεχίζει να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, η επιμελητηριακή κοινότητα θεωρεί αναγκαία την κατάργηση της επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής, τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και τη μείωση του ΦΠΑ». Σε αυτές τις παρεμβάσεις, αρκετοί κάνουν λόγο και για την ανάγκη μετάθεσης τουλάχιστον για ένα εξάμηνο της περιβαλλοντικής εισφοράς 0,05 ευρώ σε πλαστικά είδη μίας χρήσης, μέτρο που ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2022. Εκτός από την αύξηση στην τιμή του καφέ της τάξεως του 7%-8%, αρκετοί τονίζουν πως δεν είναι εφικτός ο εφοδιασμός των καταστημάτων με εναλλακτικές συσκευασίες λόγω ελλείψεων σε ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και σε χαρτί. Παράλληλα τονίζουν πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε το ποσό που εισπράττεται από το κράτος μέσω της εισφοράς να εξαιρείται από την προμήθεια που λαμβάνουν online πλατφόρμες παραγγελίας φαγητού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT