Βαρύνουσας σημασίας τα κριτήρια ESG για επενδύσεις θεσμικών

Βαρύνουσας σημασίας τα κριτήρια ESG για επενδύσεις θεσμικών

Ανησυχία για την ποιότητα των εκθέσεων που υποβάλλουν οι εταιρείες, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της EY.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Ολο και περισσότεροι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη σε εταιρείες που δεν έχουν ικανοποιητικές περιβαλλοντικές επιδόσεις, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για την ποιότητα των εκθέσεων που υποβάλλουν οι εταιρείες αναφορικά με τους δείκτες ESG (περιβάλλον – κοινωνία – εταιρική διακυβέρνηση). Ειδικότερα, σύμφωνα με την 6η παγκόσμια έρευνα θεσμικών επενδυτών της ΕΥ, η οποία περιλαμβάνει απόψεις 320 θεσμικών επενδυτών από 19 χώρες, το 74% των θεσμικών επενδυτών είναι πλέον πιο πιθανό να αποεπενδύσει από επιχειρήσεις με μη ικανοποιητικές επιδόσεις στα κριτήρια ESG, ενώ η συντριπτική πλειονότητα, ήτοι το 92%, υποστηρίζει ότι έχει λάβει αποφάσεις τους τελευταίους 12 μήνες με κριτήριο τα πιθανά οφέλη μιας «πράσινης ανάκαμψης».

Ανησυχία για την ποιότητα των εκθέσεων που υποβάλλουν οι εταιρείες, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της EY.

Παράλληλα, το 90% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αποδίδει πλέον μεγαλύτερη σημασία σε κριτήρια ESG κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, απ’ ό,τι πριν από την πανδημία της COVID-19. Ωστόσο, οι επενδυτές εξακολουθούν να απαιτούν από τις επιχειρήσεις πιο συγκεκριμένα σχέδια δράσης αλλά και μεγαλύτερη δημοσιοποίηση για δράσεις ESG. Υπάρχουν, επίσης, προθέσεις από την πλειοψηφία των επενδυτών, να εξετάσουν στο μέλλον πιο προσεκτικά τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και σχετίζονται με τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και στόχους. Συγκεκριμένα, 77% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι τα επόμενα δύο χρόνια σχεδιάζουν να εντείνουν την ανάλυση των φυσικών κινδύνων στην ικανότητα μιας επιχείρησης να παρέχει απρόσκοπτα τα προϊόντα της και τις υπηρεσίες της, ενώ το 80% είναι πρόθυμο να κάνει περισσότερα για να αξιολογήσει τους κινδύνους μετάβασης, δηλαδή τις επιπτώσεις από την αγορά, που μπορεί να προκύψουν από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Τα ποσοστά αυτά είναι αυξημένα σε σχέση με το 2020, που ήταν στο 73% και 71% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης των επιχειρήσεων με βάση το κατά πόσον είναι σε θέση να πετύχουν τους ESG στόχους τους, η έρευνα αναδεικνύει ότι οι θεσμικοί επενδυτές προτού λάβουν επενδυτικές αποφάσεις, μεταξύ άλλων εξετάζουν: εάν υπάρχει στέλεχος υπεύθυνο για θέματα ESG (Chief Sustainability Officer), το οποίο να αναφέρεται και να συνεργάζεται απευθείας με τον διευθύνοντα σύμβουλο και τη διοικητική ομάδα (53%), εάν η οργανωτική κουλτούρα της εταιρείας ευθυγραμμίζεται με τους στόχους ESG (52%), καθώς και εάν οι γνωστοποιήσεις και δείκτες ESG (48%) της εταιρείας έχουν ανεξάρτητη διασφάλιση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT