Νέα δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ το 2022 από τις ελληνικές τράπεζες

Νέα δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ το 2022 από τις ελληνικές τράπεζες

Εμφαση στις χορηγήσεις των επιχειρήσεων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Νέες εκταμιεύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ σχεδιάζουν για τη νέα χρονιά οι τράπεζες με έμφαση στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά, η ζήτηση των οποίων για δανεισμό εκτιμάται ότι θα ανακάμψει το 2022. Αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που έχουν προϋπολογίσει χορηγήσεις της τάξης των 5-6 δισ. ευρώ η καθεμιά, με τον κύριο όγκο των νέων δανείων να κατευθύνεται στις επιχειρήσεις ενόψει και της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα εξασφαλίσει φθηνό δανεισμό για επενδυτικά σχέδια.

Ζητούμενο η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης με ρυθμό 3%-4% το 2022.

Ζητούμενο αποτελεί η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης με ρυθμό 3%-4% το 2022 με παράλληλη αύξηση των καθαρών εκταμιεύσεων, δηλαδή του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών μετά τις αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών. Η ενίσχυση του καθαρού δανειακού χαρτοφυλακίου και δη του χαρτοφυλακίου που είναι εξυπηρετούμενο, είναι αναγκαία για τις τράπεζες προκειμένου να αντισταθμίσουν τα έσοδα από τόκους που χάνουν λόγω της πώλησης δανείων, αλλά και για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας με ετήσιο ρυθμό κοντά στο 4%. Οι αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων κυριάρχησαν την προηγούμενη χρονιά, προσγειώνοντας την ετήσια καθαρή πιστωτική επέκταση στο 1,7 δισ. ευρώ (με βάση τα τελευταία στοιχεία του Νοεμβρίου) για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ για την καθαρή ροή χρηματοδότησης, που αποτυπώνει πόσα νέα δάνεια εκταμιεύθηκαν αφού αφαιρεθούν οι αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών. Το χαμηλό επίπεδο της καθαρής ροής χρηματοδότησης αποδίδεται κυρίως στις μεγάλες αποπληρωμές –κυρίως στεγαστικών δανείων– που πραγματοποίησαν τα νοικοκυριά και οι οποίες υπερκέρασαν τις καθαρές νέες χορηγήσεις, που εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Νέα δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ το 2022 από τις ελληνικές τράπεζες-1

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι στα υπόλοιπα των χορηγήσεων περιλαμβάνονται και τα εταιρικά ομόλογα, τα οποία αποτέλεσαν ασφαλή εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης για τις μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να αντλήσουν κεφάλαια με χαμηλό επιτόκιο, καθώς δεν επιβαρύνονται με την εισφορά του ν. 128. Οι ομολογιακές εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2021 –χωρίς αυτές των τραπεζών– ανήλθαν στο 1,5 δισ. ευρώ και όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, μεγάλο μέρος αυτών χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή δανείων, απελευθερώνοντας ρευστότητα, ενώ ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων κατευθύνθηκε απευθείας στις καταθέσεις. Οι τράπεζες αναμένουν την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, πυροδοτώντας έναν κύκλο σταθερής πιστωτικής επέκτασης τα προσεχή 5 χρόνια, αναγκαίας για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT