Ποδαρικό με κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Ποδαρικό με κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Κλίμα αισιοδοξίας για σταθερή ανάκαμψη παρά το νέο κύμα της πανδημίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφτασαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές, εγκαινιάζοντας έτσι τη νέα χρονιά σε κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας για μια σταθερή οικονομική ανάκαμψη παρά το νέο κύμα της πανδημίας που προκαλεί η μετάλλαξη «Ομικρον». Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,5% στο ρεκόρ των 489,99 μονάδων. Σε όλη τη διάρκεια του 2021 συγκέντρωσε, άλλωστε, συνολικά κέρδη 22,4%, που ήταν και η δεύτερη καλύτερη επίδοσή του από το 2009. Αιτία βέβαια τα προγράμματα στήριξης, η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και η πρόοδος στην εμβολιαστική διαδικασία, που έχει ενθαρρύνει τους επενδυτές να διοχετεύσουν κεφάλαια στην αγορά μετοχών. Σχολιάζοντας σχετικά, ο Σιν Ντάρμπι, αναλυτής της Jefferies, επισήμανε πως «παρά τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τον αντίκτυπό τους στην παγκόσμια οικονομία, το 2021 ήταν η χρονιά των υψηλών ρεκόρ, με πολλά χρηματιστήρια να κλείνουν σε ιστορικό υψηλό, ενώ οι εισροές κεφαλαίων σε μετοχές υπερέβησαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ». Ο ίδιος προεξοφλεί μεγάλες διακυμάνσεις και για το 2022.

Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη από 0,5% μέχρι 1,4%, ενώ η αγορά του Λονδίνου παρέμεινε χθες κλειστή. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης κατέγραψε κέρδη 0,90%, όπως και ο δείκτης CAC 40 της αγοράς του Παρισιού. Ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με κέρδη 1,4% και ο ΙΒΕΧ της Μαδρίτης με άνοδο 0,54%. Οσον αφορά τους κλάδους, τις υψηλότερες επιδόσεις σημείωσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με άνοδο 2,4%, καθώς είχε προηγηθεί μια σειρά ανακοινώσεων ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων από μεγάλα ονόματα του κλάδου, όπως οι Hyundai και Tesla. Κέρδη σημείωσε και ο τραπεζικός τομέας, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με άνοδο 0,9%, αντανακλώντας την άνοδο των αποδόσεων ομολόγων στην Ευρωζώνη. Οι μετοχές των τραπεζών ήταν ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις στις ευρωπαϊκές αγορές στη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού έχει ενσπείρει προσδοκίες για στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική και άνοδο των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, άνοδο 3,4% σημείωσε η Airbus, καθώς πηγές προσκείμενες στην ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία ανέφεραν πως υπερέβη τον στόχο των 600 παραδόσεων τζετ που είχε θέσει για το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT