Ομόλογα: Πέντε έξοδοι στις αγορές φέτος από τον ΟΔΔΗΧ

Ομόλογα: Πέντε έξοδοι στις αγορές φέτος από τον ΟΔΔΗΧ

Με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου ξεκινούν οι φετινές έξοδοι της Ελλάδας στις αγορές, σύμφωνα με τη Citigroup

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου ξεκινούν οι φετινές έξοδοι της Ελλάδας στις αγορές, σύμφωνα με τη Citigroup, οι οποίες θα είναι συνολικά πέντε, με το 83% της εκδοτικής δραστηριότητας του ελληνικού Δημοσίου να αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους. Η δραστηριότητα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται να είναι και πάλι εμπροσθοβαρής, ώστε να «εκμεταλλευθεί» όσο περισσότερο γίνεται το έκτακτο πρόγραμμα PEPP πριν από τη λήξη του και έτσι, από τα 12 δισ. ευρώ που προγραμματίζει να αντλήσει η χώρα στο σύνολο του 2022, το 50%, ή τα 6 δισ. ευρώ, αναμένεται να αντληθούν έως τον Μάρτιο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας, η Ελλάδα θα εκδώσει το νέο 10ετές άμεσα, εντός του Ιανουαρίου, με στόχο την άντληση 3,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια η εκδοτική δραστηριότητα θα επικεντρωθεί στο «άνοιγμα» προηγούμενων εκδόσεων, καθώς και στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, η οποία και θα κλείσει την αυλαία των «εξόδων» στις αγορές για το έτος.

Ετσι, μετά το 10ετές, η δεύτερη έξοδος της Ελλάδας αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τη Citi, τον Μάρτιο, με το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2021 –και το οποίο λήγει το 2052 και άρα παραμένει 30ετές– για την άντληση περαιτέρω 2,5 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο ακολουθεί η τρίτη έξοδος για την άντληση 2 δισ. ευρώ, με το «άνοιγμα» του νέου 10ετούς, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται ο ΟΔΔΗΧ να «ανοίξει» και το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2021, για την άντληση 2 δισ. ευρώ.

To 50% του δανεισμού για φέτος αναμένεται να αντληθεί έως τον Μάρτιο, πριν από τη λήξη του PEPP.

Τέλος, η εκδοτική δραστηριότητα για το 2022 θα ολοκληρωθεί με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο το οποίο, σύμφωνα με τη Citi, θα έχει διάρκεια 15 ή 20 έτη και μέγεθος 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται στη συνέχεια –και πιθανώς εντός του 2023– να προχωρήσει στο re-opening της πράσινης έκδοσης, αυξάνοντας το μέγεθός της κατά 1-1,5 δισ. ευρώ.

Πάντως η Citi εκτιμά πως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, εκτός από τη Φινλανδία, θα εκδώσουν πράσινα ομόλογα το 2022. Συνολικά, αναμένει ότι τα νέα πράσινα ομόλογα στην περιοχή θα αγγίξουν τα 73 δισ. ευρώ το 2022, έναντι 50 δισ. ευρώ περίπου το 2021, ενώ όλες οι ακαθάριστες εκδόσεις κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθούν στο 1,13 τρισ. ευρώ φέτος, κατά 47 δισ. ευρώ χαμηλότερες από το 2021, με την Ιταλία να παραμένει και φέτος ο μεγαλύτερος εκδότης (298 δισ. ευρώ προς άντληση), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (285 δισ. ευρώ).

Τέλος, η Citi αναφέρει πως οι πιο κρίσιμες αξιολογήσεις αυτόν τον μήνα είναι της Ισπανίας από τη Moody’s, της Ελλάδας από τη Fitch και της Ιρλανδίας από τις DBRS και Fitch. Πάντως, σύμφωνα με την DZ Bank, το 2022 αναμένεται να είναι μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους οίκους, καθώς εκτιμά πως φέτος –και ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους– η χώρα αναμένεται να δει περαιτέρω αναβαθμίσεις και να βρεθεί ένα σκαλοπάτι τουλάχιστον κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Οπως επισημαίνει, εκτός από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επικεντρώνονται στην αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης, οι οίκοι αξιολόγησης ζητούν να δουν περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του δείκτη χρέους της Ελλάδας, καθώς και στα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT