Από κόσκινο τα στοιχεία των ηλεκτρονικών βιβλίων

Από κόσκινο τα στοιχεία των ηλεκτρονικών βιβλίων

Διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Στην αξιοποίηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για ελεγκτικούς σκοπούς με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κυρίως αυτής που συντελείται στον τομέα του ΦΠΑ. Από τη βελτίωση της συμμόρφωσης (ΦΠΑ) μπορεί να εισπραχθεί περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ από την άμεση φορολογία περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα έρθουν στο φως εισοδήματα που μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός φορολογίας. Παράλληλα τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συμβάλουν στον εντοπισμό ψευδών δηλώσεων πιστωτικών ΦΠΑ. Το επιχειρησιακό σχέδιο της φορολογικής διοίκησης για το 2022 είναι εκτεταμένο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 25.000 ελέγχους επιχειρήσεων, καθώς και 2.500 ελέγχους μεταβιβάσεων ακινήτων. Ταυτόχρονα, σταδιακά εντός του 2022 το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ θα μεγαλώνει, καθώς θα προστίθενται επιπλέον ελεγκτικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα οι έλεγχοι με τάμπλετ όπου οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου και θα εκδίδουν αυτόματα σημειώματα στους επιτόπιους ελέγχους.

Ειδικότερα:

Διασταυρώσεις. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τα ηλεκτρονικά βιβλία θα χρησιμοποιηθούν από τη φορολογική διοίκηση για να διαπιστωθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι οι Ιταλοί ζήτησαν την παράταση του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέχρι τα τέλη του 2024 (αποτελεί παρέκκλιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας), καθώς η νέα διαδικασία που ακολουθείται έχει συμβάλει σημαντικά στη φορολογική συμμόρφωση με έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ εντοπίστηκαν εταιρείες που εμπλέκονται σε μηχανισμούς ενδοκοινοτικής απάτης μέσω των οποίων διαπράχθηκαν απάτες μεταξύ των τελευταίων μηνών του 2019 και του 2020, βάσει των ροών τιμολόγησης για ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.  

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η υποχρεωτική χρήση της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, MyDATA, οδηγεί στην κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών, καθώς όλα τα δεδομένα των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ σε πρώτο χρόνο αυτόματα.

Η εφορία σχεδιάζει να ελέγξει, μεταξύ άλλων, 25.000 επιχειρήσεις και 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων φέτος.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ εξετάζει την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ με βάση τα δεδομένα του myDATA. Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η εφορία θα γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα περιορίζοντας σημαντικά τη φοροδιαφυγή και τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι οι απώλειες ΦΠΑ ανέρχονται στη χώρα μας σε 5,3 δισ. ευρώ.

Ελεγχοι βιβλίων. Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, το 2022 θα διενεργηθούν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων (επί του συνόλου) θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Πέραν του αριθμού των φορολογικών ελέγχων θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων, τόκοι κ.λπ.).

Ψηφιακοί έλεγχοι. Οι φοροελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με τάμπλετ μέσω των οποίων θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, ενώ στη διάθεσή τους θα έχουν το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis για να κυνηγήσουν τους οφειλέτες, κυρίως αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους αλλά δεν το πράττουν. Πρόκειται για το νέο ηλεκτρονικό όπλο που επιστρατεύει η ΑΑΔΕ από τις αρχές του νέου έτους. Κάθε οφειλέτης θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με τη συμπεριφορά του το Eispraxis θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT