3 τρισ. δολάρια η χρηματιστηριακή αξία της Apple

3 τρισ. δολάρια η χρηματιστηριακή αξία της Apple

Η χρηματιστηριακή αποτίμηση του κολοσσού ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της Βρετανίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Μπορείτε να συνδυάσετε τις Walmart, Disney, Netflix, Nike, Exxon Mobil, Coca-Cola, Comcast, Morgan Stanley, McDonald’s, AT&T, Goldman Sachs, Boeing, IBM και τη Ford. Και πάλι η Apple θα έχει υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία από όσες έχουν εκείνες αθροιστικά. Η εταιρεία αυτή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια σε ένα γκαράζ το 1976, σήμερα αποτιμάται σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τη Δευτέρα κατέστη η πρώτη στα χρονικά εισηγμένη εταιρεία που έφθασε στα επίπεδα αυτά, όταν βραχυχρόνια η τιμή της μετοχής της άγγιξε τα 182,86 δολάρια έκαστη και έκλεισε αργότερα στα 182,01 δολάρια. Η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου καθίσταται ακόμα εντυπωσιακότερη, εάν εξετάσει κανείς πόσο ραγδαία ήταν η πρόσφατη αύξησή της. Τον Αύγουστο του 2018 η Αpple αποδείχθηκε η πρώτη αμερικανική εταιρεία στην Ιστορία με αξία 1 τρισ. δολαρίων, στόχος ο οποίος χρειάστηκε 42 χρόνια για να επιτευχθεί. Το 2020 ξεπέρασε τα  2 τρισ. δολάρια, ενώ για τον επόμενο σταθμό των 3 τρισ. δολαρίων απαιτήθηκαν 16 μήνες και 15 ημέρες.

Μία τέτοια αποτίμηση μέχρι πριν από μερικά χρόνια θα φαινόταν ανέφικτη και τώρα δείχνει προσιτή για έναν τιτάνα του επιχειρείν, ο οποίος συνεχίζει να αναπτύσσεται και φαίνεται πως λίγα είναι τα ανυπέρβλητα εμπόδια στην πορεία του. Ενας άλλος κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσε να ακολουθήσει την  Apple στη λέσχη των ομίλων των 3 τρισ. δολαρίων σύντομα μέσα στο 2022. «Οταν ξεκινήσαμε πιστεύαμε ότι θα ήταν μια επιτυχημένη εταιρεία που θα ζούσε για πάντα, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορούσαμε να το οραματιστούμε», λέει ο Στιβ Βόζνιακ, μηχανικός, συνιδρυτής της Apple μαζί με τον Στιβ Τζομπς το 1976.

Η τιμή της μετοχής της άγγιξε τα 182,86 δολ. και έκλεισε αργότερα στα 182,01 δολ.

Οποιοδήποτε κριτήριο κι αν χρησιμοποιήσουμε, τα 3 τρισ. δολάρια είναι εντυπωσιακά. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας υπερβαίνει την αντίστοιχη όλων των κρυπτογραφημένων νομισμάτων του κόσμου. Ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της Βρετανίας ή της Ινδίας και αντιστοιχεί σε σχεδόν έξι φορές τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, την JPMorgan Chases και 30 φορές την General Electric. Οπως επισημαίνει ο αναλυτής Χάουαρντ Σίλβερμπατ, η Apple αντιστοιχεί στο σχεδόν 7% της συνολικής αξίας του δείκτη S&P 500, παραγκωνίζοντας την ΙΒΜ με το ρεκόρ τού 6,4% το 1984.

Πίσω από την ανοδική της πορεία υπάρχει ο αδιάλειπτος έλεγχος επί των διαθέσεων του καταναλωτικού κοινού, η οικονομία που ευνόησε ειδικά τη δική της  μετοχή και τις δραστηριότητές της, καθώς και η ευφυής χρήση ενός πακτωλού ρευστού. Οταν το 2007 η Apple αποκάλυψε το iPhone, τότε είχε χρηματιστηριακή αξία 73,4 δισ. δολαρίων. Πέρασαν 15 χρόνια και το εν λόγω προϊόν, ένα από τα πιο ευπώλητα της Ιστορίας, εξακολουθεί να είναι ελκυστικό. Το δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021 οι πωλήσεις του έφθασαν τα 192 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας αύξηση 40% έναντι του 2020. Η πανδημία, επίσης, εξασφάλισε ζωηρές πωλήσεις και για τις άλλες συσκευές της Αpple, οι οποίες αγοράστηκαν για να εργάζονται οι άνθρωποι, να μελετούν και να συγχρωτίζονται. Οι τεράστιες πωλήσεις και τα υψηλά περιθώρια κέρδους τής προσέφεραν επαρκές ρευστό να αποκτήσει απευθείας εταιρείες όπως οι UPS, Starbucks ή Morgan Stanley. Στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε 190 δισ. δολάρια σε ρευστό και επενδύσεις και αντί μεγάλης εξαγοράς ή κατασκευής πολλαπλών εργοστασίων στις ΗΠΑ, αποφάσισε να επιστρέψει χρήματα στους επενδυτές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT