Ξεκινάει την Τρίτη η 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας

Ξεκινάει την Τρίτη η 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας

Η Κομισιόν φέρεται να προκρίνει τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας τον Ιούνιο.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Με κυρίαρχο ερώτημα να πλανάται στις διαπραγματεύσεις το πότε ακριβώς θα λήξει το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, ξεκινάει την ερχόμενη Τρίτη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στις 25 Ιανουαρίου σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών η 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσουν να θέσουν ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα για τις εναπομείνασες εκκρεμότητες, που δεν είναι και λίγες, έτσι ώστε να γίνει ομαλά η έξοδος από την ενισχυμένη στην κανονική εποπτεία, όποτε κι αν αποφασιστεί αυτή. Η αρχική ιδέα ήταν ότι η ενισχυμένη εποπτεία θα τελείωνε φέτος τον Ιούνιο, με την καταβολή της τελευταίας δόσης των SMPs και ΑΝFAs, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε οριστεί. Ωστόσο, την απόφαση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία πρέπει να την εισηγηθεί η Κομισιόν, με βάση την πρόοδο που θα διαπιστώσει στις δεσμεύσεις της χώρας. Προς στιγμήν εξετάσθηκε η ιδέα να παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία έως το τέλος του χρόνου, ώστε να διευκολυνθεί η ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο κανονικό πρόγραμμα παροχής ρευστότητας, μετά τη λήξη του έκτακτου, λόγω πανδημίας (ΡΕΡΡ).

Ωστόσο, τελικά η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε, καθώς η ΕΚΤ ακολούθησε άλλο δρόμο. Ετσι, η Κομισιόν φέρεται τώρα να προκρίνει τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας τον Ιούνιο. Επιπλέον, όμως, έχει καθυστερήσει και η εκταμίευση μιας δόσης, από το 2019, λόγω εκλογών. Ετσι τώρα πρέπει να αποφασισθεί αν αυτή θα δοθεί τον Ιούνιο, μαζί με την τελευταία κανονική δόση, ή προς το τέλος του χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία αναλόγως. Η απόφαση θα είναι ασφαλώς και πολιτική, καθώς η ενισχυμένη εποπτεία εισπράττεται και ως δικλίδα ασφαλείας έως ότου η χώρα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Πάντως, ο στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος εντός του 2022, χωρίς να προσδιορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία.

Αν η έξοδος πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, η προσεχής, 13η αξιολόγηση θα είναι και η προτελευταία. Η ατζέντα της πάντως εξακολουθεί να είναι γεμάτη. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου εξακολουθούν να αποτελούν θέμα μείζονος ενδιαφέροντος για τον ESM. Η δέσμευση της κυβέρνησης ήταν να έχουν εκκαθαριστεί όλες οι οφειλές, πλην συντάξεων, έως το τέλος του 2021 και οι συντάξεις στα μέσα του 2022. Από τη συμφωνία εξαιρούνται υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, αλλά και κάποια υπόλοιπα ληξιπρόθεσμα «τριβής» που θεωρείται ότι θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση, περίπου 500 εκατ. ευρώ. Μεγάλες εκκρεμότητες παραμένουν και στον τραπεζικό χώρο: η μείωση του στοκ των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη που εκκρεμούν στα δικαστήρια, η σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, η λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να μπει ασφαλώς και η πορεία των δημόσιων οικονομικών και οι κίνδυνοι ενόψει πιθανών νέων μέτρων στήριξης από την πανδημία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT