H επιθετικότερη πολιτική της Fed ενισχύει το δολάριο

H επιθετικότερη πολιτική της Fed ενισχύει το δολάριο

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις της αγοράς για στροφή της τράπεζας σε πιο «επιθετική» πολιτική σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), που πραγματοποιήθηκε στις 14-15 Δεκεμβρίου, ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις της αγοράς για στροφή της τράπεζας σε πιο «επιθετική» πολιτική σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες. Χαρακτηριστικά, τα πρακτικά έδειξαν ότι υπήρξε γενική αποδοχή για την απόφαση διπλασιασμού του μηνιαίου ρυθμού μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων (tapering), εξέλιξη που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, φέρνει πιο κοντά τον χρόνο έναρξης ενός νέου κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι οι προϋποθέσεις για υψηλότερα επιτόκια έχουν ικανοποιηθεί πλήρως όσον αφορά τον πληθωρισμό, ενώ ο εναπομείνας στόχος για επίτευξη πλήρους απασχόλησης, είτε έχει επίσης επιτευχθεί είτε αναμένεται να επιτευχθεί σχετικά σύντομα. Η εκτίμηση ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει σε συνεχή πορεία βελτίωσης επιβεβαιώθηκε και από τη δημοσίευση των στοιχείων για αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 807.000 τον Δεκέμβριο, αύξηση διπλάσια από την αναμενόμενη.

Αναπόφευκτα, οι εξελίξεις αυτές ενέτειναν τις πτωτικές πιέσεις που δέχονται τα αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες. Η απόδοση του 2ετούς τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) βρέθηκε σε νέο υψηλό για τη μεταπανδημική εποχή κοντά στο 0,88%, περίπου 14 μ.β. υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση, ενώ η απόδοση του 10ετούς τίτλου ανήλθε πάνω από το 1,70%, πλησιάζοντας το υψηλότερο επίπεδο του 2021, κοντά στο 1,78% που είδαμε τον προηγούμενο Μάρτιο. Επηρεασμένες από την πορεία των αμερικανικών ομολόγων, πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές των ευρωπαϊκών κυβερνητικών τίτλων, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να παραμένει σε αρνητική περιοχή αλλά πολύ κοντά στο μηδενικό επίπεδο για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019. 

Εν μέσω αισιοδοξίας ότι η παραλλαγή του κορωνοϊού «Ομικρον» θα αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τις αρχικές εκτιμήσεις, ανοδικά κινήθηκε τις πρώτες ημέρες του 2022 και η τιμή του πετρελαίου, με το Brent να αυξάνεται πάνω από τα $82/βαρέλι για πρώτη φορά από τα τέλη Νοεμβρίου. Στις αγορές συναλλάγματος, οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνέβαλαν στη διατήρηση θετικού κλίματος για το δολάριο. Με την αγορά να αναμένει τουλάχιστον τρεις αυξήσεις των 25 μ.β. εκάστη στα επιτόκια της Fed φέτος, η ισοτιμία ευρώ/δολ. σημείωσε απώλειες 0,7% την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, παραμένοντας όχι πολύ μακριά από το χαμηλότερο επίπεδο για το 2021 στο 1,1184 που είδαμε στα τέλη Νοεμβρίου.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT