Ανησυχία στην ΕΚΤ για τις υψηλές τιμές ενέργειας

Ανησυχία στην ΕΚΤ για τις υψηλές τιμές ενέργειας

Οι υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρωζώνη προκαλούν σημαντική ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά οι πιέσεις προσφοράς στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθούν αργότερα μέσα στο έτος

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Οι υψηλές τιμές ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη προκαλούν σημαντική ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά οι πιέσεις προσφοράς στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθούν αργότερα μέσα στο έτος, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. «Το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί τόσο πολύ προκαλεί ανησυχία. Φυσικά πρέπει να σκεφθούμε τις συνέπειες του πληθωρισμού. Το γεγονός ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σημαίνει ότι σε σύγκριση με τον ρυθμό αύξησης του περασμένου έτους, πιθανότατα θα υπάρχει μικρότερη ανοδική πορεία φέτος», όπως τόνισε. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξετασθούν, μεταξύ αυτών σίγουρα και τα γεωπολιτικά ζητήματα. «Πάντως αυτό που πιστεύουμε είναι ότι οι πιέσεις στην προσφορά θα μειωθούν συνολικά φέτος», υποστήριξε ο Λέιν και υπογράμμισε πως η ΕΚΤ συνεχίζει να εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα μειωθεί αργότερα το 2022.

Σημαντικός παίκτης στις αγορές ομολόγων το 2022 θα συνεχίσει να είναι η ΕΚΤ, αν και με χαμηλότερες καθαρές αγορές, όπως επισημαίνει η IHS Markit σε νέα ανάλυσή της. Ακόμη και μετά τη λήξη των καθαρών αγορών στο πλαίσιο του PEPP τον Μάρτιο, οι αγορές υπό το κανονικό QE θα αποτρέψουν τη σημαντική διεύρυνση των spreads, ενώ το πρόγραμμα επανεπενδύσεων θα διαδραματίσει πολύ πιο σημαντικό ρόλο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης  θα μπορούσαν να στραφούν περισσότερο σε εκδόσεις εντόκων, ενώ χώρες με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να μετριάσουν τις προσωρινές αυξήσεις στο κόστος δανεισμού.

Αυξάνονται οι αναγγελίες πλειστηριασμών

Με γεωμετρικό ρυθμό αυξάνονται οι αναγγελίες πλειστηριασμών στην πλατφόρμα e-auction, στην οποία έχουν προγραμματιστεί από την προσεχή εβδομάδα έως τα τέλη Ιουλίου του τρέχοντος έτους 7.750 πλειστηριασμοί ακινήτων, από τους οποίους οι 1.120 είναι προγραμματισμένοι για την προσεχή εβδομάδα. Από το σύνολο των 7.750 πλειστηριασμών που έχουν αναρτηθεί, οι 3.060 αφορούν κατοικίες από τις οποίες η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή οι 2.100, είναι αξίας έως 100.000 ευρώ και 2.600 έως 150.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας e-auction, 538 είναι οι πλειστηριασμοί καταστημάτων, 175 γραφείων, 647 αποθηκών, 133 άλλων επαγγελματικών χώρων και 151 βιομηχανικών χώρων, ενώ οι υπόλοιποι είναι πλειστηριασμοί οικοπέδων και αγροτεμαχίων.

Ενισχύεται η «task force» του ΤΑΙΠΕΔ

Με δύο συμβούλους που θα έχουν ως αντικείμενο την υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών προκειμένου να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τα μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχυθεί σύντομα το ΤΑΙΠΕΔ. Για την πρόσληψη δύο συμβούλων στη μονάδα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας (PPF), το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποίησε, προ ημερών, πρόσκληση υποβολής προσφορών. Ο ρόλος της μονάδας, που καλείται να «τρέξει» έργα προϋπολογισμού 2,5 δισ. και το management της οποίας έχει αναλάβει ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είναι να ξεπεράσει τους συνήθεις σκοπέλους που δημιουργεί η γραφειοκρατία. Στόχος είναι να συντονίσει τις επιμέρους υπηρεσίες των υπουργείων που συμμετέχουν καθώς και άλλων φορέων του Δημοσίου, «χτίζοντας» και στην τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ έπειτα από δέκα χρόνια λειτουργίας, ώστε να επιταχυνθεί ο βηματισμός των επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT