Επενδύσεις Τεχνικής Ολυμπιακής στην αγορά ακινήτων

Επενδύσεις Τεχνικής Ολυμπιακής στην αγορά ακινήτων

Πολυτελείς κατοικίες και ξενοδοχειακά ακίνητα αναμένεται να αποτελέσουν τη «μαγιά» για την έναρξη της δραστηριοποίησης της Τεχνικής Ολυμπιακής στην αγορά ακινήτων.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Πολυτελείς κατοικίες και ξενοδοχειακά ακίνητα αναμένεται να αποτελέσουν τη «μαγιά» για την έναρξη της δραστηριοποίησης της Τεχνικής Ολυμπιακής στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στο πακέτο των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, που εξαγόρασε πρόσφατα η εισηγμένη, περιλαμβάνονται πολυτελείς κατοικίες σε περιοχές «φιλέτα» της Αττικής, όπως η Βούλα και το Π. Ψυχικό. Τα ακίνητα αυτά αναμένεται να περιέλθουν στην κατοχή της εισηγμένης, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των εν λόγω δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι η Τεχνική Ολυμπιακή ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες την απόκτηση της εταιρείας Novamore Limited, αντί ποσού 12,5 εκατ. ευρώ. Η Novamore έχει στην κατοχή της μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εγγυήσεις ακινήτων συνολικής αξίας 33 εκατ. ευρώ. Τη διαχείριση των εν λόγω δανείων ανέλαβε, για λογαριασμό της Τεχν. Ολυμπιακής, η ιρλανδική εταιρεία Mount Street Hellas Holdco Ltd., το 50% της οποίας έχει επίσης αποκτηθεί από την Τεχνική Ολυμπιακή, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας PFC Premier Finance Corp. Το ύψος του τιμήματος είχε ανέλθει σε 450.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι η Mount Street Hellas ΑΕΔΑΔΠ έχει μέχρι σήμερα αναλάβει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων λογιστικής αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ. Σε σχετικές δηλώσεις του χθες, ο κ. Ραβί Τζόζεφ, διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς ομίλου Mount Street, ο οποίος έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 80 δισ. ευρώ (δάνεια και πιστώσεις), ανέφερε ότι «αυτό το χαρτοφυλάκιο σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας μας με την Τεχν. Ολυμπιακή».

Σημειωτέον, ότι η Τεχνική Ολυμπιακή προχώρησε πρόσφατα στην ίδρυση μιας ακόμα θυγατρικής εταιρείας. Ο λόγος για τη Luxury Life, η οποία θα δραστηριοποιηθεί στην απόκτηση, κυρίως μέσω πλειστηριασμών, τουριστικών καταλυμάτων, μεμονωμένων διαμερισμάτων, βιλών, εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχειακών ακινήτων. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η Luxury Life θα αποτελέσει το «όχημα» μέσω του οποίου θα δραστηριοποιηθεί ο όμιλος στην εκμετάλλευση ακινήτων.

Πολυτελείς κατοικίες και τουριστικές μονάδες στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον πρόσφατο έλεγχο ανεξάρτητου συμβούλου, το τελικό ποσό που θα εισπράξει τελικά η Τεχνική Ολυμπιακή από την πώληση του Πόρτο Καρράς θα ανέλθει σε τουλάχιστον 98,1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα βέβαια, η διοίκηση διεκδικεί επιπλέον 8 εκατ. ευρώ (ήτοι συνολικά 106 εκατ. ευρώ) και για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη οριστεί νέοι ανεξάρτητοι ελεγκτές, με το σχετικό πόρισμα να αναμένεται τον προσεχή Μάρτιο. Με βάση τους όρους της συμφωνίας με τον όμιλο Belterra, το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, βάσει του πορίσματος, 70,7 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εκπέσουν για χρηματοοικονομικές και άλλες υποχρεώσεις.

Εκτός από την αγορά ακινήτων, η Τεχνική Ολυμπιακή έχει επενδύσει 16,2 εκατ. ευρώ στον τομέα της ναυτιλίας, αποκτώντας συμμετοχές σε συνολικά επτά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ενας ακόμα τομέας που ενδιαφέρει επενδυτικά την εταιρεία, είναι η «πράσινη» ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι η απόκτηση αδειών, ή και ήδη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Οσον αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο, θα επιδιωχθεί η ανάληψη έργων στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και έργα ΣΔΙΤ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT