Ανακατατάξεις στον παγκόσμιο κλάδο delivery

Ανακατατάξεις στον παγκόσμιο κλάδο delivery

Μάχες για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, ενώ διεξάγονται συγχωνεύσεις και εξαγορές

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Λίγο πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο γερμανικός όμιλος διανομής φαγητού κατ’ οίκον της Delivery Hero εξασφάλισε μία συμφωνία για να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην ισπανική ανταγωνίστριά της Glovo. Δεν πέρασαν δεκαπέντε ημέρες και η πρώτη δήλωσε πως προτίθεται να πωλήσει τη συμμετοχή της στη λατινοαμερικανική Rappi και την Τρίτη δήλωσε ότι οι δραστηριότητές της στον κλάδο θα ισοσκελίσουν έσοδα και έξοδα ακόμα και εντός μηνών. Η πρώτη ανακοίνωση ήρθε να κλείσει μια χρονιά ασύλληπτης κινητικότητας στον κλάδο, στη διάρκεια της οποίας οι περιορισμοί της πανδημίας δημιούργησαν τεράστιο όγκο πωλήσεων. Οι δε επενδυτές έτρεξαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους τόσο στις εδραιωμένες επιχειρήσεις του κλάδου, όσο και στις νεοφυείς εταιρείες για ταχεία παράδοση ειδών μπακαλικής. Πάντως, ενόσω οι διεθνείς κεφαλαιαγορές αποθερμαίνονται ενόψει αύξησης επιτοκίων, οι τελευταίες ανακοινώσεις της γερμανικής εταιρείας είναι ενδεικτικές μιας μεταστροφής. Χωρίς να εκτιμά κανείς πως ο κλάδος της ταχείας παράδοσης φαγητού θα δείξει φέτος επιβράδυνση, αντιθέτως φαίνεται πως θα σηματοδοτηθεί από μάχες για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, ενώ διεξάγονται συγχωνεύσεις και εξαγορές.

«Η διάθεση της αγοράς να χρηματοδοτήσει ζημιογόνες ευρωπαϊκές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας υποχωρεί», επισημαίνει ο αναλυτής της Jefferies, Ζιλ Θόρνι. Το πόσο ευνοϊκά διάκειται η αγορά ως προς τον κλάδο κατέστη εμφανές από την αντίδρασή της. Αφότου ανακοίνωσε η Delivery Hero ότι θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της το δεύτερο εξάμηνο, η τιμή της μετοχής της ενισχύθηκε άνω του 9%. Ο γενικός οικονομικός της διευθυντής Εμανουέλ Τομασίν ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η εταιρεία του επίσης αναζητεί να αναπτύξει και άλλες δραστηριότητες, όπως είναι οι διαφημιστικές και η υπηρεσία «αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά». Από την πλευρά της η ολλανδική Just Eat Takeaway.com ενδεχομένως να αντιμετωπίζει τις εντονότερες πιέσεις μεταξύ των ομίλων του κλάδου, ενώ η τιμή της μετοχής της από τις αρχές του 2021 έχει σημειώσει δραστική πτώση της τάξεως του 40%. Στα μέσα της εβδομάδας είχε ανακοινώσει ενημερωμένα στοιχεία, όπου αποτυπωνόταν επιβράδυνση των παραγγελιών της.

Μάχες για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, ενώ διεξάγονται συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Η διοίκηση του ολλανδικού ομίλου έχει υπαινιχθεί πως ορισμένοι επενδυτές έχουν δείξει διάθεση να πωληθεί η αμερικανική εταιρεία της Grubhub, η οποία του ανήκει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Πάντως, οι σύμβουλοι που ασχολούνται με το θέμα προτείνουν και μια απομάκρυνσή της από το χρηματιστήριο ή μια αυτονόμησή της από το πλαίσιο της Just Eat. Ο όμιλος διαχείρισης κεφαλαίων Cat Rock Capital Management είναι ένας εκ των ακτιβιστών μετόχων που επιδιώκουν την αυτονόμηση της Grubhub, μόλις λίγους μήνες μετά την εξαγορά της. Αρχικά η ολλανδική επιχείρηση είχε ισχυριστεί πως η αμερικανική Grubhub έχει στρατηγική αξία γι’ αυτήν και πως αναμένει να καταστεί μέρος μιας ευρύτερης συσπείρωσης. Πέραν αυτής, όμως, η Just Eat επεξεργάζεται και την ιδέα να διαθέσει στην αγορά το 33%, το οποίο διατηρεί στη βραζιλιάνικη εταιρεία παράδοσης γευμάτων iFood, αν και τον Αύγουστο αρνήθηκε προσφορά 2,3 δισ. ευρώ. Τέλος, ο πρώην επικεφαλής της Just Eat, Ντέιβιντ Μπάτρες, ο οποίος και διεκπεραίωσε την απόκτηση του 33%, τόνισε πως πλέον η αξία αυτού του μεριδίου έχει διπλασιαστεί, προσδοκώντας μία κίνηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο τρέχοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT