Στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών εστιάζουν οι επενδυτές

Στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών εστιάζουν οι επενδυτές

Μετά την ισχυρή μείωση των NPEs το 2021, οι επενδυτές επικεντρώνονται πλέον στις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και στη νέα φάση ανάπτυξης που εισέρχεται ο κλάδος.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Μετά την ισχυρή μείωση των NPEs το 2021, οι επενδυτές επικεντρώνονται πλέον στις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και στη νέα φάση ανάπτυξης που εισέρχεται ο κλάδος, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, αναμένοντας πληθώρα καταλυτών οι οποίοι θα ενισχύσουν περαιτέρω τις αποτιμήσεις των μετοχών τους.

Οπως επισημαίνει η Eurobank Equities, έπειτα από μία χρονιά-ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες, η εστίαση στρέφεται πλέον στην κερδοφορία και εκτιμά πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα στηρίξουν τα μεγέθη του κλάδου. Το 2021, σημειώνει, χαρακτηρίστηκε από τη σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση των ισολογισμών, με την αποφασιστική εφαρμογή των φιλόδοξων στρατηγικών σχεδίων των διοικήσεων να οδηγεί σε μεγάλη μείωση των NPEs (περίπου 11% από 45% το 2018), και με τη διατήρηση των κεφαλαιακών τους «μαξιλαριών» πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις χάρη στις κεφαλαιακές ενέργειες.

Το 2022 η εικόνα της κερδοφορίας παίρνει τη θέση των NPEs, όπως επισημαίνει, με την απότομη μείωση των ζημιών από δάνεια, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες και τις υψηλότερες προμήθειες, αν αναμένεται να καταστήσουν όλες τις συστημικές τράπεζες κερδοφόρες. Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, οι βελτιωμένες προοπτικές των ελληνικών τραπεζών υποστηρίζονται από τους εξής παράγοντες: την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, τις πιθανές αναβαθμίσεις από τους οίκους, τη δέσμευση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, η οποία θα στηρίξει τις αναβαθμίσεις, την εκκίνηση του σχεδίου αποεπένδυσης του ΤΧΣ, οδηγώντας ενδεχομένως σε πλήρη επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών, και την παγκόσμια «στροφή» των επενδυτών προς μετοχές των τραπεζών, εν αναμονή της αρχής του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων.

Από την πλευρά της η Pantelakis Securities εκτιμά πως η ενίσχυση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoTE) αποτελεί τη νέα επικέντρωση της αγοράς. Οπως επισημαίνει, όλα είναι έτοιμα για μια νέα φάση ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών. Η ελληνική οικονομία –που ήδη ανακάμπτει έντονα από το σοκ της COVID– θα δεχτεί τεράστια ώθηση από τις εισροές των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, και αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των προμηθειών, τη διασφάλιση μειωμένων λειτουργικών δαπανών και τη μείωση του κόστους κινδύνου, που ήδη κινείται κάτω από το 1%, θα εκτοξεύσουν το RoTE κοντά στο όριο του 10% τα επόμενα 2-3 χρόνια, όπως εκτιμά χρηματιστηριακή.

Επιπλέον, στα ραντάρ των επενδυτών θα βρεθούν φέτος, μεταξύ άλλων, οι τάσεις δανεισμού έπειτα από ένα υποτονικό 2021, οι ρυθμοί αθετήσεων μετά τη λήξη των μορατορίων και των άλλων προγραμμάτων στήριξης, η εκτέλεση των εκκρεμών τιτλοποιήσεων, η μεταρρύθμιση του ΤΧΣ αλλά και οι προοπτικές διανομής μερισμάτων, με την εξέλιξη της πανδημίας, ειδικά με την παραλλαγή «Ομικρον», να αποτελεί πάντως μια αβεβαιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT