Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενη διόρθωση μετά το ράλι

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενη διόρθωση μετά το ράλι

Στις 949,39 μονάδες o Γ.Δ. με πτώση της τάξης του 0,67%

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Μικρού κόστους ήταν η αναμενόμενη κατά πολλούς αναλυτές διόρθωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Παρασκευή, μετά και το ισχυρό ράλι των προηγούμενων ημερών, καθώς ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να απορροφήσει μεγάλο μέρος των ενδοσυνεδριακών πιέσεων και να διατηρήσει την επαφή με τις 950 μονάδες.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,67% (από -1,4% στα χαμηλά ημέρας) και έκλεισε στις 949,39 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 84,33 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,83% στις 2.291,99 μονάδες, ενώ στο 0,30% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.512,05 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Σαράντης με κέρδη άνω του 1%, ενώ πτώση άνω του 2% κατέγραψαν οι Aegean, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,95%, στις 643,03 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,73% και ο τραπεζικός κατά 7,88%.

Με εντελώς διαφορετικό πρόσωπο ξεκίνησε το 2022 σε σύγκριση με τον «άνευρο» Δεκέμβριο και τη μακρά πλάγια κίνηση της ελληνικής αγοράς τους τελευταίους δέκα μήνες, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι δύο πρώτες χρηματιστηριακές εβδομάδες του έτους έδωσαν αποδόσεις σχεδόν σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, ενώ οι τζίροι έφυγαν από τη ζώνη της αδιαφορίας και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ξεπέρασε τα 70 δισ. ευρώ, τονίζει.

Η ανοδική αλλαγή του σκηνικού αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως. Η άνοδος των μετοχών συνοδεύεται από νέες εισροές στον τραπεζικό κλάδο, σταθερό διαχρονικό σημείο αναφοράς για την κατεύθυνση της τάσης της εγχώριας αγοράς.

Κατά τον αναλυτή, για να αναιρεθεί μια τόσο ισχυρή σε ένταση και αποδόσεις κίνηση, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει στις 900 μονάδες, σενάριο ιδιαίτερα απαισιόδοξο και μικρής πιθανότητας με βάση τα έως τώρα τεχνικά δεδομένα. Απεναντίας οι 1.040 μονάδες είναι πιο ορατές, καθώς η ανοδική διάσπαση των 950 μονάδων δεν έχει μπροστά της κάποια σημαντική αντίσταση από το κοντινό παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT