Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από την υποχώρηση της Παρασκευής.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από την υποχώρηση της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν κυρίως στα κέρδη των επιχειρήσεων. Αναμένονται μέσα στην εβδομάδα τα αποτελέσματα των Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley και Netflix, που, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, πρέπει να είναι σε υψηλά επίπεδα για να αποφύγουν νέες ζημίες. Μπαίνει πάντως προς το παρόν σε δεύτερο πλάνο η προσδοκία για αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve. Στις ΗΠΑ, βέβαια, όπου χθες τα χρηματιστήρια ήταν κλειστά λόγω αργίας προς τιμήν του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, οι επενδυτές αποτιμούν την ευρύτερη εικόνα της οικονομίας, που δείχνει τον πληθωρισμό των ΗΠΑ στα ύψη, τους μισθούς σε άνοδο, την ανεργία να υποχωρεί και τα κέρδη των επιχειρήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η προσδοκία πως οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων για να ανακόψουν την ιλιγγιώδη άνοδο του πληθωρισμού έχει δυσχεράνει την κατάσταση για τις αγορές μετοχών από την αρχή του έτους. Ενδεικτική είναι η εικόνα του παγκόσμιου δείκτη MSCI που παρακολουθεί τις μετοχές 50 χωρών και ο οποίος παρέμεινε στάσιμος χθες. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, μοναδική κεντρική τράπεζα μεγάλης οικονομίας που κινήθηκε αντίθετα χθες ήταν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, που προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων καθώς καταγράφεται επιβράδυνση της δεύτερης οικονομίας στον πλανήτη και υποχώρηση του πληθωρισμού. Οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν πως επίκειται περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα. 

Συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,75%, ανακάμπτοντας ουσιαστικά από την υποχώρηση 1% που είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα. Ο επίσης πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 έκλεισε με κέρδη 0,80%, ενώ άνοδο κατέγραψαν και οι σημαντικότεροι ευρωπαϊκοί δείκτης. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,92%, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,39% και ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,82%. Στο μεταξύ, στις αγορές κρατικών ομολόγων συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων, με εκείνες των δεκαετών ομολόγων του γερμανικού Δημοσίου να σημειώνουν άνοδο 0,02 εκατοστιαίας μονάδας και να φτάνουν στο -0,03%, πλησιάζοντας οριακά το θετικό πρόσημο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT