Αυξάνονται από τον Φεβρουάριο οι πτήσεις

Αυξάνονται από τον Φεβρουάριο οι πτήσεις

Στο αεροδρόμιο της Αθήνας, από τις 7 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, η πτητική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 90% της αντί- στοιχης του 2019.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Παρά την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη «Ομικρον», από τον επόμενο μήνα οι πτήσεις τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα έχουν την τάση να ενισχύονται, σύμφωνα με το σχέδιο λειτουργιών δικτύου (NOP) του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol), που αφορά τη χρονική περίοδο από προχθές Δευτέρα 17 Ιανουαρίου έως και τις 27 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης, σε ημερήσια βάση, θα πραγματοποιηθούν κατά 3.000 λιγότερες πτήσεις. Από τον Φεβρουάριο, όμως, αναμένεται ότι ο αριθμός των πτήσεων σταδιακά θα αυξάνεται και ενδεχομένως θα βρεθεί στα επίπεδα του πρώτου δεκαπενθημέρου του περασμένου Δεκεμβρίου.

Στην Ελλάδα η πτητική δραστηριότητα για το διάστημα 24 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου θα αντιπροσωπεύει το 80% έως 90% των επιπέδων του 2019, έτους κατά το οποίο η πανδημία δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί. Σταδιακά, με επίκεντρο το αεροδρόμιο της Αθήνας, από τις 7 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου η πτητική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 90% της αντίστοιχης του 2019, με τον μέσο όρο πτήσεων, ανά ημέρα, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα να υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει τις 500. Επίσης, με χρονικό σημείο αναφοράς την προηγούμενη Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, στην Ελλάδα η πτητική δραστηριότητα υπήρξε μικρότερη κατά 22% έναντι της αντίστοιχης ημέρας του 2019, με τη χώρα μας να καταγράφει τον έκτο χαμηλότερο ρυθμό επιβράδυνσης μετά την Ουκρανία, τη Β. Μακεδονία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία και την Αρμενία. Εξαίρεση, πανευρωπαϊκά, αποτελεί η Αλβανία όπου οι πτήσεις κατά τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν αυξημένες κατά 13%, έναντι της ίδιας ημέρας του 2019. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει το Eurocontrol, η κατάσταση εκτιμάται ότι θα παραμείνει ρευστή στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια για τις επόμενες έξι εβδομάδες, με τις αεροπορικές να έχουν τροποποιήσει τα προγράμματά τους για τον τρέχοντα μήνα μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου. Η Αρχή έχει προβλέψει ότι το φετινό καλοκαίρι αναμένονται υψηλά ποσοστά ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές, σε τέτοιο βαθμό που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις αφίξεις – αναχωρήσεις αεροσκαφών λόγω περιορισμού στη χωρητικότητα του εναέριου χώρου. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Eurocontrol προβλέπει καθυστερήσεις από λιγότερο από 0,1 λεπτό έως 0,5 λεπτό ανά πτήση.

Σε επίπεδο αριθμού επιβατών, πέρυσι έναντι του 2019, η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών υπήρξε μειωμένη κατά 51,7%, στα 12,35 εκατ. άτομα. Ξεπέρασε όμως τις επιδόσεις του 2020 κατά 52,8%. Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, που διαχειρίζεται η Fraport Greece, διακινήθηκαν συνολικά 17,4 εκατ. επιβάτες, αριθμός υψηλότερος κατά 102% σε σχέση με το 2020. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέγεθος παραμένει χαμηλότερο κατά 42,2% έναντι του 2019, οπότε είχαν περάσει από τα 14 μεγαλύτερα αεροδρόμια της περιφέρειας 30,1 εκατ. ταξιδιώτες. Από τα συγκεκριμένα αεροδρόμια, μόνο κατά τον περασμένο Δεκέμβριο διακινήθηκαν 519.600 άτομα από 697.000 τον ίδιο μήνα του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT