Στα χαμηλά μιας εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Στα χαμηλά μιας εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας εν μέσω προσδοκιών της αγοράς για αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, που οδήγησαν και πάλι σε άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με υποχώρηση 1%, ενώ στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους είχε σημειώσει υψηλά ρεκόρ. Οι προσδοκίες της αγοράς, όμως, για αυξήσεις των επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες γεωπολιτικές κρίσεις και την ενεργειακή κρίση, έχουν οδηγήσει σε αντιστροφή της πορείας του. Από τους επιμέρους δείκτες του EuroStoxx 600, ο δείκτης των μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας σημείωσε χθες απώλειες 2,2% καταγράφοντας μεγαλύτερες απώλειες από τους αντίστοιχους δείκτες στα χρηματιστήρια άλλων οικονομιών. Οπως επισημαίνει το euronews, ο τεχνολογικός τομέας στην Ευρώπη έχει κλείσει με υποχώρηση στις 10 από τις 12 συνεδριάσεις του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, με υποχώρηση 0,78% έκλεισε ο επίσης πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, ενώ με απώλειες 0,64% και 0,94% αντιστοίχως έκλεισαν οι δείκτες FTSE 100 του Λονδίνου και Xetra DAX της Φρανκφούρτης.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Ερμηνεύοντας το αρνητικό κλίμα, ο Στιούαρτ Κολ, επικεφαλής μακροοικονομικών αναλύσεων οικονομολόγος της Equiti Capital, επισημαίνει πως «όταν η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη χαράξει πορεία στροφής προς την περιοριστική νομισματική πολιτική, δύσκολα μπορεί να μη βλέπει κανείς την ΕΚΤ να κάνει αντίστοιχη στροφή για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, δεδομένου και του αντίκτυπου που έχουν οι τιμές της ενέργειας και των προσδοκιών ότι θα  εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν». Οπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «είχαμε μια καλή αρχή της χρονιάς, αλλά η αρχική ευφορία έχει εξανεμιστεί και οι μετοχές ενδέχεται να έχουν μια δύσκολη πορεία τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ επίκειται η συνεδρίαση της Federal Reserve».

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου είχαν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, πλησιάζοντας το 2%, ενώ των διετών έφταναν το 1%. Εξαίρεση στο γενικότερο κλίμα αποτέλεσε χθες το πετρέλαιο, οι τιμές του οποίου επέστρεψαν στα επίπεδα του 2014, με το Brent  να κυμαίνεται το βράδυ σε επίπεδα πάνω από τα 87 δολάρια το βαρέλι και το αργό ΗΠΑ στα 84,66 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT