Τη διόρθωση των διεθνών αγορών ακολούθησε το Χρηματιστήριο

Τη διόρθωση των διεθνών αγορών ακολούθησε το Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,22% και έκλεισε στις 944,64 μονάδες.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Το κλίμα διόρθωσης των διεθνών αγορών ακολούθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην κατεύθυνση πολιτικής της Fed, στην εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων ειδικά στις ΗΠΑ και στην έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων των εταιρικών κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που ασκήθηκαν και έτσι έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας, αν και κράτησε την επαφή με το σημαντικό τεχνικά επίπεδο των 950 μονάδων και τα υψηλά επταετίας. Ο τζίρος πάντως έχει περιοριστεί σημαντικά από τα επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ που έφθανε την προηγούμενη εβδομάδα, υποδηλώνοντας στάση αναμονής από πολλά χαρτοφυλάκια. Οσον αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1,22% και έκλεισε στις 944,64 μονάδες, ενώ οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 65,59 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,38% στις 2.280,73 μονάδες, ενώ 1,52% χαμηλότερα, στις 1.564,11 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, άνοδο σημείωσαν μόνο οκτώ τίτλοι, με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο +2,79% και την ΕΥΔΑΠ στο +2,01% να ξεχωρίζουν. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν Jumbo, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ και ακολούθησαν οι ΔΕΗ, Coca-Cola, Lamda Development, Quest, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με πτώση άνω του 1%.

Ο όγκος των συναλλαγών την Τρίτη διαμορφώθηκε στα 65,59 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση της τάξεως του 1,45% στις 644,93 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 2,33%, την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο -2,08%, τη Eurobank στο -1,05% και την Εθνική Τράπεζα στο -0,31%.

Στο μεταξύ, τα «μηνύματα» για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών συνεχίζουν να είναι πολύ θετικά, με την Deutsche Bank να ξεκινά εκ νέου την κάλυψη ολόκληρου του τραπεζικού κλάδου επισημαίνοντας πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε στάδιο μεταμόρφωσης, με την εστίαση να αρχίζει να στρέφεται προς την κερδοφορία, τη στιγμή που οι φόβοι για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών έχουν σε μεγάλο βαθμό απαλειφθεί. Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, το μειούμενο κόστος κινδύνου, με σαφή σύγκλιση μεταξύ όλων των τραπεζών έως το 2023-2024, σε συνδυασμό με τη θετική επίδραση στον δανεισμό, η οποία προέρχεται από την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, είναι οι κύριοι παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας.

Από την πλευρά της, η συμβουλευτική εταιρεία DCS Delphic Strategies σημείωσε σε ανάλυσή της πως το 2022-2023 είναι οι χρονιές του re-rating (δηλαδή της ανόδου των αποτιμήσεων) των ελληνικών μετοχών, με τους real money (ποιοτικούς, μακροπρόθεσμους) επενδυτές να ενισχύουν τις ροές τους προς το ελληνικό Χρηματιστήριο αποτιμώντας και «ποντάροντας» στην ένταξη της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία εντοπίζει πολλούς παράγοντες οι οποίοι αναμένεται να ενισχύσουν την εικόνα και τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών, όπως: 1) Η στροφή των επενδυτών διεθνώς στις μετοχές «αξίας», ένα στοίχημα που αφορά πολύ την Ελλάδα. 2) Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι στο ραντάρ των επενδυτών, με τις ελληνικές τράπεζες να προσελκύουν έτσι χαρτοφυλάκια τη στιγμή που φέτος ο κλάδος αναμένεται να εξαλείψει πλήρως το θέμα των προβληματικών assets, με τους δείκτες NPEs να μειώνονται κάτω του 5%. 3) Οι συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία έχουν βελτιωθεί σημαντικά. 4) Τα σημαντικά οφέλη φέρνουν τα κεφάλαια του NGEU. 5) Η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση στην ιστορία της όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 6) Τα εταιρικά θεμελιώδη μεγέθη υποστηρίζονται έντονα από τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT