Μέτρα στήριξης από την Ε.Ε. ζητάει η βιομηχανία μετάλλου

Μέτρα στήριξης από την Ε.Ε. ζητάει η βιομηχανία μετάλλου

Φόβοι για κύμα πτωχεύσεων ή μείωση της παραγωγής λόγω ενεργειακής κρίσης

3' 31" χρόνος ανάγνωσης

Καθώς η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να πιέζει ασφυκτικά τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες αυξάνοντας θεαματικά το κόστος παραγωγής τους, η Eurometaux, ένωση βιομηχανιών μετάλλου με μέλη κολοσσούς του κλάδου όπως οι Glencore και Rio Tinto, απευθύνει έκκληση στην Κομισιόν να απελευθερώσει στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου αλλά και να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές του γαιάνθρακα. Σε σχετική επιστολή της προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία ζητάει παράλληλα να εγκριθούν επειγόντως κρατικές ενισχύσεις προς τις βιομηχανίες του κλάδου, η Eurometaux προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει άμεση μέριμνα, ο κλάδος θα πληγεί από νέο κύμα πτωχεύσεων ή μειώσεων της παραγωγής και περικοπών.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, στην επιστολή της η Eurometaux υπογραμμίζει παράλληλα πως μια περαιτέρω αποδυνάμωση του κλάδου των βιομηχανιών χάλυβα «θα αποβεί εις βάρος των στρατηγικών στόχων της Ευρώπης για αυτονομία». Η ενεργειακή κρίση έχει αναγκάσει ευρωπαϊκές βιομηχανίες μετάλλου να μειώσουν την παραγωγή τους. Ανάμεσά τους η Aluminium Dunkerque, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλου, που έχει μειώσει την παραγωγή της κατά 15%. Παράλληλα, η βιομηχανία ψευδαργύρου Nyrstar, που ανήκει στην Trafigura, έχει «παγώσει» την παραγωγή σε χυτήριο στο Ομπί της βόρειας Γαλλίας, όπου παράγονται υπό κανονικές συνθήκες 150.000 τόνοι ψευδαργύρου ετησίως, ενώ έχει μειώσει την παραγωγή στο ήμισυ σε άλλες τρεις μονάδες της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες έχει διακοπεί ή αναβληθεί η παραγωγή 820.000 τόνων αλουμινίου και 750.000 τόνων επεξεργασμένου ψευδαργύρου. Ο επενδυτικός κολοσσός επισημαίνει μάλιστα πως ένα χυτήριο αλουμινίου στην Ευρώπη που έχει δεχθεί την πίεση από τις τιμές της ενέργειας το τέταρτο τρίμηνο του 2021 θα έχει υποστεί ζημία της τάξης των 1.000 δολαρίων για κάθε τόνο μετάλλου που παράγει. Αντιστοίχως, για τους παραγωγούς ψευδαργύρου η ζημία είναι μικρότερη της τάξης των 540 δολαρίων ο τόνος.

Στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες έχει διακοπεί ή αναβληθεί η παραγωγή 820.000 τόνων αλουμινίου και 750.000 τόνων επεξεργασμένου ψευδαργύρου.

Οι βιομηχανίες παραγωγής αλουμινίου, χαλκού, ψευδαργύρου και σιλικόνης είναι εντάσεως ενέργειας και καταναλώνουν σαφώς περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με άλλες βιομηχανίες μετάλλων, όπως του χάλυβα. Ετσι, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 40% της παραγωγής τους. Η Eurometaux προειδοποιεί την Ε.Ε. πως κινδυνεύει να μην έχει επάρκεια στα μέταλλα που απαιτούνται για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα και για την παραγωγή ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών. Ως εκ τούτου, τονίζει, μπορεί να διακυβευθούν καίρια σχέδιά της, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την Πράσινη Συμφωνία. Παράλληλα δεν θα έχει τη στρατηγικής σημασίας αυτάρκεια που επιδιώκει, καθώς «η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για μέταλλα αυτή τη στιγμή καλύπτεται από την παραγωγική δυνατότητα επεξεργασίας που έχουν άλλα μέρη στον κόσμο». Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, την «εργαλειοθήκη» που έχει δημοσιεύσει η Κομισιόν με διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μεταξύ των οποίων οι φοροαπαλλαγές και η οικονομική στήριξη, δεν φαίνεται να πείθουν την Eurometaux, καθώς ζητάει συγκεκριμένα μέτρα για να αποφευχθεί «μια δεκαετία επαναλαμβανόμενων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας».

Εχει προηγηθεί πριν από λίγες ημέρες η διάσκεψη που συγκάλεσε η Γαλλία ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. γύρω από τις δράσεις που χρειάζονται για να διασφαλίσει η Ε.Ε. επάρκεια προσφοράς σε κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως τα βιομηχανικά μέταλλα. Η γαλλική πρωτοβουλία οφείλεται στο πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και αυτοκινητοβιομηχανίες, να εισάγουν μέταλλα από τις ΗΠΑ ή την Κίνα. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, συχνά τα εισαγόμενα αυτά μέταλλα έχουν ισχυρότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Υποβάθμιση της γαλλικής Edf

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε τον ενεργειακό κολοσσό της Γαλλίας, την Electricite de France (EdF), και προειδοποίησε για τον κίνδυνο περαιτέρω υποβαθμίσεών της. Αιτία η εντολή που έδωσε η κυβέρνηση Μακρόν στην εταιρεία να προσφέρει ενέργεια με μεγάλες εκπτώσεις σε μια προσπάθεια να στηρίξει τα γαλλικά νοικοκυριά που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Το κυβερνητικό μέτρο ενδέχεται να προσφέρει βραχυπρόθεσμα στήριξη στη γαλλική οικονομία, αλλά θα επιβαρύνει δυσανάλογα την υπερχρεωμένη εταιρεία ενέργειας που, όπως επισημαίνει το Bloomberg, αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο της ενεργειακής στρατηγικής της Γαλλίας. Το μέτρο υπολογίζεται πως μπορεί να κοστίσει στην EdF έως και 8,4 δισ. ευρώ και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως θα εξωθήσει την εταιρεία σε νέο δανεισμό. Σημειωτέον ότι και οι δύο άλλοι μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, Moody’s και S&P Global Ratings, έχουν θέσει την EdF υπό εξέταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT