Κέρδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ ανήλθαν σε νέα υψηλά διετίας.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Με άνοδο κινήθηκαν οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ στο ευνοϊκό κλίμα συνέβαλαν τα δυναμικά εταιρικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών εταιρειών. Υπό το πρίσμα αυτό, ανέκαμψαν οι δείκτες χθες Τετάρτη μετά τις μαζικές πωλήσεις της Τρίτης. Ωστόσο, η ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου επανέφερε στο προσκήνιο την ανησυχία για την κατάσταση του πληθωρισμού. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με μια ενίσχυση 0,23% με την αρωγή ρωμαλέων κερδών από κολοσσούς στον χώρο της μόδας και των ειδών πολυτελείας, όπως οι Burberry και Richemont, τα οποία κέρδη τους άμβλυναν τις πιέσεις από την άνοδο των αποδόσεων. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,35%, με 0,24% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,55% ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ πτώση 0,41% εμφάνισε στο κλείσιμο ο FTSE MIB στο Μιλάνο και 0,08% ο IBEX στη Μαδρίτη. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά χθες πριν από το κλείσιμο οι Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν κέρδη της τάξεως του 0,03% και του 0,28%, αντιστοίχως.

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως αυτές οι αρχικά ευνοϊκές αντιδράσεις δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν επί μακρόν λόγω πληθωρισμού και ομολόγων. Αλλωστε, οι παράγοντες των αγορών και οι επενδυτές τελούν σε στάση αναμονής, εφόσον την προσεχή εβδομάδα συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα για την αναχαίτιση του πληθωρισμού. «Η αγορά ακόμα βρίσκεται εγκλωβισμένη στο ερώτημα πώς προσαρμόζεται κανείς στα υψηλότερα επιτόκια και πώς οι επιχειρήσεις θα επηρεαστούν από αυτά», τονίζει ο Τζον Μέγιερ, διευθυντής επενδύσεων της Global X ETFs.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ ανήλθαν σε νέα υψηλά διετίας και πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2019 οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων Γερμανίας κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, διότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει το πολυετές πρόγραμμα αγοράς τίτλων. Το ευρώ προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% χθες, στο 1,1344 δολάριο, ενώ το πετρέλαιο εκτινάχθηκε σε ρεκόρ 7ετίας λόγω διακοπής λειτουργίας αγωγού από το Ιράκ στην Τουρκία, ακολουθώντας ανοδική πορεία για τέταρτη μέρα στη σειρά. Το Βrent ανήλθε κατά 1,37 δολάριο, στα 88,88 δολάρια το βαρέλι, και το αργό Ν. Υόρκης κατά 1,92 δολάριο, στα 87,35 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT