Το Χρηματιστήριο προσπέρασε τις πιέσεις και έκλεισε με άνοδο

Το Χρηματιστήριο προσπέρασε τις πιέσεις και έκλεισε με άνοδο

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,74% και διαμορφώθηκε στις 951,65 μονάδες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Παρά τις σημαντικές ενδοσυνεδριακές πιέσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε και «προσπέρασε» το sell-off που καταγράφηκε στη Wall Street την Τρίτη και που μεταδόθηκε στα διεθνή ταμπλό νωρίς το πρωί της Τετάρτης, επιστρέφοντας πάνω από τις 950 μονάδες. Το θετικό άνοιγμα των δεικτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μετά τις ρευστοποιήσεις της προηγούμενης ημέρας και το ισχυρό «χτύπημα» που δέχτηκαν τα ομόλογα αποτέλεσε το «σήμα» για τους επενδυτές στο Χ.Α. να γίνουν και πάλι αγοραστές, με τον τζίρο πάντως να κινείται σε σχετικά ήπια επίπεδα. Τα ριμπάουντ των περισσότερων τραπεζικών μετοχών αλλά και τα σημαντικά κέρδη σε επιλεγμένα blue chips στήριξαν την αγορά λίγο μετά τα μέσα της συνεδρίασης, βοηθώντας τη να ξεφύγει από τα χαμηλά των 941 μονάδων και να επιστρέψει στα υψηλά 7ετίας.

Αν και αυτή την εβδομάδα η κίνηση του Χ.Α. είναι πιο επιφυλακτική σε σχέση με τη γρήγορη και σημαντική άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, οι αναλυτές τονίζουν ότι τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα στα οποία βρίσκεται είναι λογικό να «δοκιμάζονται» και πρέπει η ελληνική αγορά να αποδείξει ότι έχει αντοχές αλλά και καύσιμα ώστε να συνεχιστεί το ανοδικό μομέντουμ προς τις 1.000 μονάδες.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,74% και έκλεισε στις 951,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,04 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό κινούμενο μέσο όρο 200 ημερών στις 877 μονάδες. Σημεία στήριξης αποτελούν οι 940 και 920 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 950 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,68% στις 2.296,20 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,33% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.584,96 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο, Jumbo και Aegean με άνοδο 4,19%, 3,53% και 3,01% αντίστοιχα, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσαν Motor Oil και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ. 

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,93% στις 650,92 μονάδες διατηρώντας τα υψηλά σχεδόν δύο ετών, με τη Eurobank να καταγράφει άνοδο 1,77%, την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί στο +1,48% και την Πειραιώς στο +1,42%, ενώ οριακές απώλειες 0,40% σημείωσε η Alpha Bank.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται από τις αρχές του νέου έτους σε διαφορετικούς ρυθμούς σε σχέση με την πτωτική πορεία των διεθνών αγορών, έχοντας αυτονομηθεί με γνώμονα το ελπιδοφόρο ελληνικό αφήγημα για την πορεία του ΑΕΠ και των εταιρικών μεγεθών κατά το 2022, όπως σχολιάζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, κ. Δημήτρης Τζάνας. 

Παρά το γεγονός ότι η Fitch περιορίστηκε στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, η θετική ψυχολογία δεν διαταράχθηκε και η διαδικασία αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών συντελείται με συνετή διόρθωση και τον Γενικό Δείκτη να κινείται στην περιοχή των 950 μονάδων. «Το January effect, το θετικό δηλαδή ξεκίνημα κατά τον πρώτο μήνα του έτους, έχει καλές πιθανότητες να συμβεί φέτος στο Χ.Α.», όπως καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT