Συναλλαγματική «ένεση» από τα Εμιράτα στην Τουρκία

Συναλλαγματική «ένεση» από τα Εμιράτα στην Τουρκία

Θα εισρεύσουν 5 δισ. δολ. στα ταμεία της μέσω συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων

2' 52" χρόνος ανάγνωσης

Νέα τονωτική ένεση στα συναλλαγματικά διαθέσιμά της επέτυχε η Τουρκία μέσω συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων (swap) με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που, όπως επισημαίνουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, αντανακλά την αμοιβαία διάθεση των δύο πρώην αντιπάλων και ανταγωνιστών για επιρροή στην ευρύτερη περιοχή να βελτιώσουν και να θερμάνουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Χαλέντ Μοχαμέντ Μπαλάμα, διοικητής της κεντρικής τράπεζας των Εμιράτων, και ο Τούρκος ομόλογός του Σαχάπ Καβτσίογλου, τονίζοντας τη δέσμευση των δύο χωρών να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε οικονομικά θέματα, στο εμπόριο και στις επενδύσεις.

Πρόκειται για περίπου 5 δισ. δολάρια που θα εισρεύσουν στα ταμεία της Τράπεζας της Τουρκίας έναντι 64 δισ. τουρκικών λιρών που αντιστοίχως θα μεταφερθούν στην κεντρική τράπεζα των Εμιράτων. Το ποσό είναι μικρό σε σύγκριση με παλαιότερες αντίστοιχες συμφωνίες που έχει επιτύχει η Τουρκία, όπως για παράδειγμα τα 10 δισ. δολάρια που διασφάλισε το 2020 μέσω swap νομισμάτων με το Κατάρ, σταθερό σύμμαχο της Τουρκίας με το οποίο έχει συσφίγξει τις σχέσεις της από το 2017 όταν η Αγκυρα στήριξε την Ντόχα κατά τον αποκλεισμό της από τη Σαουδική Αραβία. Προπαντός, όμως, το ποσό είναι μάλλον μικρό σε σύγκριση με τις ανάγκες της Τουρκίας για αναπλήρωση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων, που στις 7 Ιανουαρίου βρίσκονταν στα 110 δισ. δολάρια, μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος και την κατασπατάληση των συναλλαγματικών διαθεσίμων με σκοπό τη στήριξη της τουρκικής λίρας χωρίς αύξηση των επιτοκίων.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προσεγγίσει τις κεντρικές τράπεζες πολλών άλλων χωρών για ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μόνον στη διετία 2019-2020 με τις παρεμβάσεις αυτές η Τράπεζα της Τουρκίας δαπάνησε 200 δισ. δολάρια από τα διαθέσιμα της χώρας, που έφτασαν να εξανεμιστούν πλήρως και να αγγίξουν τα μηδενικά επίπεδα στα τέλη του 2020. Η κυβέρνηση Ερντογάν, ωστόσο, έχει προσεγγίσει τις κεντρικές τράπεζες πολλών άλλων χωρών με τις οποίες διατηρεί οικονομικούς δεσμούς. Στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού έκλεισε άλλες δύο συμφωνίες swap. Τον Ιούνιο του 2021 συμφώνησε με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επέκταση του swap νομισμάτων που είχαν συμφωνήσει από τον Μάιο του 2019 και εισέρρευσαν έτσι στα ταμεία της Τράπεζας της Τουρκίας 3,59 δισ. δολάρια. Επιπλέον, προχώρησε σε ανάλογη συμφωνία με την Τράπεζα της Νότιας Κορέας μέσω της οποίας διασφάλισε περίπου 1,5 δισ. δολάρια για χρονικό διάστημα τριών ετών. Στα τέλη Δεκεμβρίου βρισκόταν σε παράλληλες διαπραγματεύσεις με τα Εμιράτα, αλλά και με το Αζερμπαϊτζάν, επίσης παραδοσιακό σύμμαχο της Τουρκίας, με αντικείμενο ανάλογη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί.

Σχολιάζοντας το swap με την Τράπεζα των Εμιράτων, σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times παραθέτει την εκτίμηση του Ιμπραήμ Ακσόι, αναλυτή στην HSBC της Κωνσταντινούπολης, πως η συμφωνία θα τονώσει μεν τα διαθέσιμα της Τουρκίας αλλά δεν πρόκειται να έχει κανένα «ουσιαστικό αντίκτυπο» στην τουρκική  λίρα, καθώς οι παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν τα διαθέσιμα της χώρας αφαιρώντας τα swap. Και στην περίπτωση της Τουρκίας, αν αφαιρεθούν από τον υπολογισμό των διαθεσίμων όσα ποσά σε συνάλλαγμα της έχουν προσφέρει οι προαναφερθείσες συμφωνίες, τότε το ποσό που προκύπτει είναι σε αρνητικό πρόσημο. Κι όλα αυτά βέβαια όταν η Αγκυρα φέρει ένα δυσβάσταχτο χρέος. Τούρκοι αξιωματούχοι εκφράζουν, πάντως, την ελπίδα πως το swap με τα Εμιράτα είναι το προανάκρουσμα επενδύσεων της αραβικής χώρας στην Τουρκία. Τον Νοέμβριο, όταν ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το swap, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αγκυρα ο σεΐχης του Αμπου Ντάμπι, Μοχαμέντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, υποσχέθηκε πως η χώρα του θα επενδύσει στην Τουρκία 10 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT