Χρηματιστήριο: Άνοδος με στήριξη από τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστήριο: Άνοδος με στήριξη από τραπεζικές μετοχές

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,63% και έκλεισε στις 957,60 μονάδες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Το θετικό «γύρισμα» του τραπεζικού δείκτη μετά τις αρχικές απώλειες, καθώς και οι στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips, βοήθησαν τον Γενικό Δείκτη να απορροφήσει τις πιέσεις που ασκήθηκαν στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και τελικά να κλείσει με κέρδη, με τον τζίρο να εμφανίζεται αυξημένος. Και όλα αυτά, κόντρα στο αρκετά επιφυλακτικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές και τις διαθέσεις χαμηλής ανάληψης ρίσκου των επενδυτών διεθνώς.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η άμεση ανακατάληψη των 950 μονάδων από τον Γενικό Δείκτη ενισχύει την εκτίμηση ότι η φετινή πορεία του Χ.Α. μπορεί να προσδιορίζεται λιγότερο από τη διεθνή και περισσότερο από την εγχώρια συγκυρία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, Νίκος Καυκάς, συνιστάται προσοχή καθώς η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει αυξημένη. Η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα αποτελεί το θετικό σενάριο στην παρούσα φάση, ενώ δυσκολεύει την άμεση ανοδική συνέχεια για τον Γενικό Δείκτη. Κατά τον αναλυτή, το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τις επόμενες συνεδριάσεις εντοπίζεται μεταξύ των 970-920 μονάδων.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,63% και έκλεισε στις 957,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,24 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 2.313,80 μονάδες, ενώ απώλειες 0,28% κατέγραψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.584,96 μονάδες

Ο τζίρος ήταν ενισχυμένος στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς διαμορφώθηκε στα 83,24 εκατ. ευρώ.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με κέρδη 2,20% και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1%  Jumbo, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, συνολικά έξι τίτλοι έκλεισαν στο «κόκκινο», με τις μεγαλύτερες απώλειες άνω του 1% να σημειώνουν οι ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και ΕΥΔΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης, με ένα εντυπωσιακό ενδοσυνεδριακό ριμπάουντ, υπεραπέδωσε και ενισχύθηκε κατά 1,89% στις 663,25 μονάδες, κρατώντας έτσι τα υψηλά σχεδόν δύο ετών, με την Τράπεζα Πειραιώς να ενισχύεται κατά 3,22%, την Alpha Bank  να καταγράφει άνοδο 3,19%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +1,92% και την Eurobank να κλείνει αμετάβλητη στο 1,0075 ευρώ.

Οι τράπεζες αποτελούν χωρίς αμφιβολία τη βάση της ανόδου που σημειώνει το Χ.Α. από τις αρχές του έτους, με τα κέρδη του Ιανουαρίου να δημιουργούν προσδοκίες για μια καλή χρονιά στο σύνολό της. Αν και ο κλαδικός δείκτης κάθε άλλο παρά χαμηλές αποδόσεις έχει προσφέρει στους επενδυτές, έχοντας μάλιστα εκτοξευθεί κατά 180% περίπου από τα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε στα τέλη Οκτωβρίου του 2020 –ενώ καταγράφει κέρδη 13% από τις αρχές του 2022–, οι θετικές εκθέσεις για την πορεία των τραπεζικών μετοχών ολοένα και αυξάνονται.

Η Euroxx Securities σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας περιορίσει τους κινδύνους από τα παλαιά NPEs και υποστηριζόμενες από την άφθονη ρευστότητά τους και το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι έτοιμες να ηγηθούν της οικονομικής ανάκαμψης μέσω της πιστωτικής επέκτασης και της ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα τους επιτρέψει να ευδοκιμήσουν μακροπρόθεσμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT