Η «Όμικρον» εμποδίζει την ανάκαμψη των γαλλικών επιχειρήσεων

Η «Όμικρον» εμποδίζει την ανάκαμψη των γαλλικών επιχειρήσεων

Με τη νέα έξαρση της πανδημίας, οι πολίτες είναι απρόθυμοι να βγουν έξω και να καταναλώσουν.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Αν και ο χειμώνας έχει ήδη έρθει, μπορεί να απέχει πολύ η άνοιξη; Ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος στη Γαλλία μπορεί να υποχώρησε περισσότερο από δύο μονάδες, στις 106,7 μονάδες, τον Ιανουάριο του 2022 εν συγκρίσει με τις 109,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, αλλά απέχει πολύ από τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο του των 100 μονάδων. Αν και η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν έχει μέχρι στιγμής επιβάλει μόνο ηπιότερους περιορισμούς σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη «Ομικρον» επιδείνωσαν τις προοπτικές για τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών και του λιανεμπορίου. Κι όσο οι άνθρωποι ολοένα και περισσότερο δείχνουν απρόθυμοι να βγουν έξω και να ξοδέψουν, οι προοπτικές των εν λόγω κλάδων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα έχουν χειροτερεύσει. Ωστόσο, το επιχειρηματικό κλίμα ειδικά στη μεταποίηση βελτιώθηκε επί τέταρτο μήνα στη σειρά χάρη στη στέρεη ζήτηση αγαθών από τα νοικοκυριά και τις πρώιμες ενδείξεις ότι η συμφόρηση στο διεθνές σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας υποχωρεί. Οι διευθυντές στον βραχίονα του χονδρεμπορίου επίσης ανέφεραν βελτίωση των συνθηκών στις παραλαβές από το εξωτερικό ως έναν παράγοντα μετριασμού της βραχυπρόθεσμης κάμψης στην εκτίμηση της γενικής οικονομικής δραστηριότητας. Και αυτό συνέδραμε το χονδρεμπόριο περισσότερο από τον βραχίονα της λιανικής.

Εν τω μεταξύ, και ο δείκτης κλίματος στο πεδίο της απασχόλησης παραμένει σταθερά υψηλός στις 109,8 μονάδες τον Ιανουάριο, υπερβαίνοντας τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων και μόλις 0,1 της μονάδας κάτω από τον Δεκέμβριο του 2021. Η επιβράδυνση, η οποία παρατηρείται στη ζήτηση εργατικών χεριών στον τομέα της παροχής υπηρεσιών λόγω του ότι λιγότεροι άνθρωποι βγαίνουν έξω και οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν, αντισταθμίστηκε από μια αύξηση των συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης σε άλλους κλάδους ως αντίδραση στις ελλείψεις προσωπικού εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Ομικρον». Συνολικά, πάντως, η Γαλλία εξακολουθεί να έχει καλές επιδόσεις εντός ενός δυνητικά σκληρού χειμώνα. Τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ρωμαλέα και τα προβλήματα προμηθειών φαίνεται πως έχουν αρχίσει να διευθετούνται. Αναμένουμε πως το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε τριμηνιαία βάση κατά 0,7% και κατά 1% το δεύτερο τρίμηνο στη Γαλλία.

Ωστόσο, η πανδημία και το χτύπημα που έχει καταφέρει στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού ενδεχομένως να μετατοπίσει μέρος της ανάπτυξης στην άνοιξη, όταν πλέον το κύμα της «Ομικρον» θα έχει τελειώσει. Επιπλέον χρειάζεται να παρακολουθούμε το ότι υπάρχει ο κίνδυνος η στρατηγική «μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού» της Κίνας να οδηγήσει σε περισσότερους εγκλεισμούς εκεί, κάτι το οποίο μπορεί και πάλι δυνητικά να επιδεινώσει προσωρινά τις ελλείψεις στο παγκόσμιο σύστημα προμηθευτικής αλυσίδας.

* Ο κ. Guidogiorgio Bodrato είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT