Έντονη ανησυχία από το ράλι του πληθωρισμού

Έντονη ανησυχία από το ράλι του πληθωρισμού

Η ανοδική πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή σε μεγάλες οικονομίες της υφηλίου συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, ενώ η ταχεία εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού και η πολιτική «μηδενικής ανοχής» της Κίνας στην πανδημία αυξάνουν τους φόβους για ενδεχόμενες νέες πιέσεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Η ανοδική πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή σε μεγάλες οικονομίες της υφηλίου συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, ενώ η ταχεία εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού και η πολιτική «μηδενικής ανοχής» της Κίνας στην πανδημία αυξάνουν τους φόβους για ενδεχόμενες νέες πιέσεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Παράλληλα, σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες, όπως στις ΗΠΑ, η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από εντεινόμενη στενότητα, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο δευτερογενών επιδράσεων στο πεδίο των τιμών μέσω του διαύλου των μισθών. Δεδομένων αυτών των συνθηκών, οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένες μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε μια πιο επιθετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς άλλωστε τα στοιχεία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας δείχνουν ότι οι επιπτώσεις από τη νέα μετάλλαξη αποδεικνύονται προς το παρόν ηπιότερες σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά, τα πρόσφατα στοιχεία των ΗΠΑ για αύξηση του κύριου δείκτη τιμών καταναλωτή σε νέο υψηλό περίπου 40 ετών τον Δεκέμβριο και η υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας κάτω από το εκτιμώμενο από τη Fed φυσικό ποσοστό, γνωστό ως NAIRU (κάτω του οποίου ο πληθωρισμός επιταχύνεται), έχουν οδηγήσει σε ανοδική αναθεώρηση των προσδοκιών για την πορεία των επιτοκίων της Fed. Συγκεκριμένα, η προθεσμιακή αγορά τιμολογεί πλέον πλήρως τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων ύψους 25 μ.β. έκαστη το τρέχον έτος, ενώ δεν αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο μίας επιπλέον αύξησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του Οκτωβρίου 2021, δηλαδή μόλις πριν από 3,5 μήνες, η προθεσμιακή αγορά τιμολογούσε μόνο μία αύξηση το 2022, ενώ στις αρχές του νέου έτους, δηλαδή μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, προεξοφλούσε τρεις αυξήσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι κυβερνητικοί τίτλοι των ΗΠΑ δέχθηκαν νέες πιέσεις στις αρχές της εβδομάδας, οι οποίες επεκτάθηκαν και στους ευρωπαϊκούς, ενώ στις αγορές συναλλάγματος η διεύρυνση των αποδόσεων μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων ευνόησε το δολάριο ΗΠΑ. Η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε κάτω από την περιοχή του 1,1350 μετά από άνοδο κοντά στο 1,1500 την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από τα μέσα Νοεμβρίου, επηρεασμένη επίσης αρνητικά από τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ που κατέστησαν σαφές ότι, παρά την άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο τον Δεκέμβριο (5,0%), λόγω ειδικών συνθηκών, οι προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων πριν από το 2023 θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υπερβολικές.  

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT