«Μαύρη λίστα» αποκλεισμένων διευθυντών δημιουργεί το ΓΕΜΗ

«Μαύρη λίστα» αποκλεισμένων διευθυντών δημιουργεί το ΓΕΜΗ

Στο μητρώο ακατάλληλων διευθυντών θα μπαίνουν πρόσωπα που μεταξύ άλλων έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία και πλαστογραφία.

3' 22" χρόνος ανάγνωσης

Σε «μαύρη λίστα» θα μπαίνουν οι αποκλεισμένοι διευθυντές, δηλαδή πρόσωπα που δεν επιτρέπεται να ασκούν διοίκηση και διαχείριση σε νομικά πρόσωπα υπόχρεα εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ή να διορίζονται ως πληρεξούσιοι σε υποκαταστήματα εταιρειών που εγγράφονται στο ΓΕΜΗ.

Οπου η έννοια της διοίκησης και της διαχείρισης των εταιρικών υποθέσεων ταυτίζεται με την ιδιότητα του εταίρου, ο αποκλεισμός επεκτείνεται και στην εταιρική ιδιότητα. Τούτο προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό του ΓΕΜΗ, νομοσχέδιο στο οποίο ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία 2019/1151.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, δημιουργείται στο ΓΕΜΗ ειδικό μητρώο αποκλεισμένων διευθυντών.

Στο μητρώο ακατάλληλων διευθυντών θα τίθενται τα πρόσωπα που: στερούνται ή έχουν περιορισμένη δικαιοπρακτική ικανότητα, έχουν τιμωρηθεί στο παρελθόν με τις ποινικές διατάξεις των άρθρων 176 έως και 179 του ν. 4548/2018, έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, διακεκριμένη κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη ή απάτη με υπολογιστή ή απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις, λαθρεμπορία, διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον ΦΠΑ, και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις για την ποινική προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ν. 4689/2020 (Α΄ 103), έχουν συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, τρομοκρατικά εγκλήματα, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παιδική εργασία, και έχουν καταχωρισθεί ως ακατάλληλα σε άλλα κράτη-μέλη. Το ΓΕΜΗ επικοινωνεί ηλεκτρονικά μέσω του BRIS (Business Registers Interconnection System) και λαμβάνει πληροφορίες γι’ αυτόν τον σκοπό.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το εν λόγω άρθρο, το άρθρο 45, προτείνεται να μην ισχύσει άμεσα, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά από την 1η Αυγούστου 2023.

Αλλα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι τα ακόλουθα:

• Σε αυτούς που εξαιρούνται από την υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕΜΗ προστίθενται τα γραφεία αλλοδαπών εταιρειών που εγκαθίστανται στην Ελλάδα βάσει του αναγκαστικού νόμου 89/1967. Βάσει της τελευταίας τροποποίησης που έγινε στον α.ν. 89/1967 το 2021, πρόκειται για εταιρείες λειτουργίας τηλεφωνικών κέντρων και άλλες. Συγκεκριμένα πρόκειται για αλλοδαπές εταιρείες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα με σκοπό να παρέχουν σε συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις υπηρεσίες: συμβουλευτικού χαρακτήρα, κεντρικής λογιστικής υποστήριξης, ελέγχου ποιότητας παραγωγής, προϊόντων διαδικασιών και υπηρεσιών, κατάρτισης μελετών, σχεδίων και συμβάσεων,  διαφήμισης και μάρκετινγκ, επεξεργασίας στοιχείων, λήψης και παροχής πληροφοριών, έρευνας και ανάπτυξης, ανάπτυξης λογισμικού, προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και υποστήριξης συστημάτων πληροφορικής, αποθήκευσης και διαχείρισης αρχείων και πληροφοριών, διαχείρισης προμηθευτών, πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας μη συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης μεταφορών με ίδια μέσα, διαχείρισης και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού, και δραστηριοτήτων τηλεφωνικού κέντρου και τηλεφωνικής πληροφόρησης που βασίζεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

• Από την άλλη καθίστανται πλέον υπόχρεοι εγγραφής στο ΓΕΜΗ, ενώ μέχρι τώρα δεν ήταν, τα φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή (αγρότες κ.λπ.).

• Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απευθύνονται για τη σύστασή τους στην Υπηρεσία Μίας Στάσης (ΥΜΣ) οποιουδήποτε επιμελητηρίου, ανεξαρτήτως της έδρας της επιχείρησης.

• Δεν επιτρέπεται η σύσταση μέσω ΥΜΣ των εξής εταιρειών: α) της νέας εταιρείας που έχει προκύψει από διάσπαση ή συγχώνευση υφιστάμενων εταιρειών και β) των εταιρειών για τις οποίες ο νόμος απαιτεί την έγκριση της σύστασης από αρμόδια διοικητική αρχή.

• Για τη σύσταση μιας εταιρείας οι ιδρυτές ή το νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο υποβάλλουν ηλεκτρονικά ή με έγχαρτο τρόπο τα εξής: α) αίτηση εξουσιοδότησης προς την ΥΜΣ για τη διενέργεια των απαραίτητων ενεργειών για τη σύσταση της εταιρείας και τα απαραίτητα για τον σκοπό αυτό στοιχεία και έγγραφα, β) την εταιρική σύμβαση ή το καταστατικό της εταιρείας, γ) καταβάλλουν το τέλος ενιαίου κόστους σύστασης και, όπου προβλέπεται, το τέλος υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

• Η ΥΜΣ αυθημερόν ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα ελέγχει τα έγγραφα και κάνει και προέλεγχο της επωνυμίας. Σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις ή πρέπει να γίνουν διορθώσεις, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσκομίσουν τα σχετικά στοιχεία εντός πέντε ημερών. Εάν δεν το πράξουν αυτό στην προβλεπόμενη προθεσμία, τότε η αίτηση για σύσταση της εταιρείας απορρίπτεται.

• Με την έγκριση της αίτησης χορηγείται μεταξύ άλλων στην εταιρεία αριθμός ΓΕΜΗ, της αποδίδονται ΑΦΜ και προσωρινός κλειδάριθμος για το Taxis, ενώ η εταιρεία εγγράφεται και στο μητρώο εργοδοτών που τηρείται στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και της αποδίδεται Αριθμός Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT