Στη σκιά της Fed και της Ουκρανίας

Στο βαθύ «κόκκινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί σε χαμηλό ενός μηνός.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Στο βαθύ «κόκκινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί σε χαμηλό ενός μηνός, καθώς οι επενδυτές έχουν βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed και στο χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων, αλλά και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση με τη Ρωσία, σταθμίζοντας έτσι τους φόβους για ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της γείτονος χώρας.

Το επενδυτικό κλίμα επιδείνωσαν και τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία έδειξαν πως η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης αποδυναμώθηκε περαιτέρω αυτόν τον μήνα, καθώς οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό τη εξάπλωσης της «Ομικρον» έπληξαν τις δραστηριότητες στον τομέα των υπηρεσιών, τη στιγμή που και οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται. Ειδικότερα, ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 52,4 μονάδες τον Ιανουάριο και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Πιο αναλυτικά, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 3,8% στις 456,36 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής και αυτόν της τεχνολογίας να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες οι οποίες ξεπέρασαν το 5%.

Μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 3,8% και ο γαλλικός CAC 40 3,97%.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 3,8% στις 15.011,13 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση της τάξης του 3,97% στις 6.787,79 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 2,63% στις 7.297,15 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 4,02% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 3,18%.

Εντονα αρνητικό ήταν και το κλίμα στη Wall Street με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 3%, ενώ ο S&P –ο οποίος και βρέθηκε σε χαμηλό έξι μηνών– σημείωνε πτώση της τάξης του 3,8% και στο 4,7% κινούνταν οι απώλειες για τον Nasdaq, κατά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών δεικτών. Η διόρθωση της Δευτέρας ώθησε τις συνολικές απώλειες του S&P από τις αρχές του μήνα άνω του 10%, που ήταν και η χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2020.

Εν τω μεταξύ, ολοένα και πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις των αναλυτών για την πορεία των αγορών. Πριν από μερικές ημέρες η Bank of America δήλωσε ότι παραμένει αρνητική για τις ευρωπαϊκές μετοχές και βλέπει πτώση 12% για τον δείκτη Stoxx 600 μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σε νέο σημείωμά της η Morgan Stanley επανέλαβε την εκτίμησή της για περαιτέρω ισχυρή διόρθωση στις αγορές λόγω της πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σημείωσαν από την πλευρά τους ότι δεν αποκλείουν την πιθανότητα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Fed σε κάθε συνεδρίαση από τον Μάρτιο και έπειτα, έναντι τεσσάρων αυξήσεων επιτοκίων που είναι το βασικό της σενάριο για το 2022, λόγω της επιτάχυνσης του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT