Έντονες πιέσεις στην Ευρώπη, μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο

Έντονες πιέσεις στην Ευρώπη, μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,93% και έκλεισε στις 914,84 μονάδες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Στη δίνη των ισχυρών κλυδωνισμών που χτύπησαν τις διεθνείς αγορές βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά σχεδόν 3% και να επιστρέφει απότομα στις 914 μονάδες, χάνοντας τα μισά κέρδη του από τις αρχές του έτους και γυρνώντας έτσι ουσιαστικά 10 ολόκληρες συνεδριάσεις πίσω. Οι γεωπολιτικές εντάσεις με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τη διήμερη συνεδρίαση της Fed, η οποία ξεκινά σήμερα και θα αποκαλύψει τα επόμενα βήματα της ομοσπονδιακής τράπεζας για τα επιτόκια, ενδεχομένως δίνοντας το σήμα για την πρώτη αύξησή τους από τον Μάρτιο, ώθησαν τους επενδυτές μαζικά μακριά από το ρίσκο και άσκησαν έντονες πιέσεις σε όλα τα ταμπλό διεθνώς

Αυτό που φοβόταν ουσιαστικά η αγορά φαίνεται πως υλοποιείται, σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές. Μόνο ένα ευρύ και ισχυρό διεθνές sell-off θα μπορούσε να βάλει φρένο στην πολύ ισχυρή επίδοση που σημειώνει το X.A. από τις αρχές του έτους και στην αυτονομία που έχει καταφέρει εντυπωσιακά να δείξει κόντρα στις διεθνείς τάσεις. Και αυτό είναι που συμβαίνει εδώ και δύο συνεδριάσεις. Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,93% και έκλεισε στις 914,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,08 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Depolas Investment Services, το καλύτερο σενάριο για τον Γενικό Δείκτη είναι να αποδώσει σε αυτήν τη διόρθωση, αναλογικά με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες. Κατά τη χρηματιστηριακή, τα πρώτα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται στην περιοχή των 920-900 μονάδων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,14% στις 2.205,94 μονάδες, ενώ με απώλειες 2,49% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.516,77 μονάδες

Ο όγκος συναλλαγών στη συνεδρίαση της Δευτέρας διαμορφώθηκε στα 92,08 εκατ. ευρώ.

Ολα τα μη τραπεζικά blue chips έκλεισαν στο «κόκκινο», με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η Jumbo στο -5,33% και να ακολουθούν με πτώση άνω του 3% οι Coca-Cola, Mytilineos, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Motor Oil και Lamda Development.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε κλείνοντας 4,01% χαμηλότερα στις 627,442 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να καταγράφει απώλειες 5,66%, την Alpha Bank να κλείνει στο -4,65%, την Πειραιώς στο -2,69% και τη Eurobank στο -2,66%.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συνηθίσει την ελληνική αγορά να υπεραποδίδει έναντι των ξένων, ωστόσο δύσκολα δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί από τη διόρθωση των διεθνών αγορών κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Η γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επηρέασε έντονα τις αγορές. Από την άλλη, και ειδικά στην Αμερική, ο φόβος για το ύψος του πληθωρισμού είναι έντονος, μιας και από αυτό θα εξαρτηθεί το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων, επισημαίνει ο αναλυτής. Η Ευρώπη, αν και έχει σαφώς πιο αμυντικές διαθέσεις, είναι αδύνατον ωστόσο να μείνει ανεπηρέαστη σε παρατεταμένη διόρθωση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT