Ανοδος μετά τη «βουτιά» της Δευτέρας στις αγορές

Ανοδος μετά τη «βουτιά» της Δευτέρας στις αγορές

Ανάκαμψη σημειώθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη «βουτιά» σχεδόν 4% που σημείωσε ο Stoxx 600 τη Δευτέρα, στη χειρότερη συνεδρίασή του από τον Ιούνιο του 2020, παρόλο που στη Γουόλ Στριτ η επιφυλακτικότητα συνέχισε να είναι έντονη.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Ανάκαμψη σημειώθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη «βουτιά» σχεδόν 4% που σημείωσε ο Stoxx 600 τη Δευτέρα, στη χειρότερη συνεδρίασή του από τον Ιούνιο του 2020, παρόλο που στη Γουόλ Στριτ η επιφυλακτικότητα συνέχισε να είναι έντονη. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παρέμειναν οι ανησυχίες για τον γεωπολιτικό κίνδυνο μιας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία αλλά και η πιο επιθετική στάση της Fed στο νέο περιβάλλον τού επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Επειτα από τη διήμερη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι θα αποφασίσει να τηρήσει στάση αναμονής για τα επιτόκια, ενώ τον Μάρτιο θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση για το έτος.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,71%, στις 459,59 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,71%.

Στους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός δείκτης DΑΧ κατέγραψε κέρδη 0,75%, στις 15.123,87 μονάδες, o γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,74%, στις 6.837,96 μονάδες, και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,02%, στις 7.371,46 μονάδες. Στις αγορές της περιφέρειας, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,22%, στις 26.028,89 μονάδες, και ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε 0,73% υψηλότερα, στις 8.4789,5 μονάδες.

Κατά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών το κλίμα στη Γουόλ Στριτ ήταν ωστόσο αρνητικό, παρά το «γύρισμα» των δεικτών στη συνεδρίαση της Δευτέρας μετά το αρχικό ισχυρό sell-off, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 1,1%, ενώ ο S&P κατέγραφε πτώση της τάξεως του 1,9% και ο Nasdaq σημείωνε βουτιά 3%.

Πάντως, τόσο η UBS όσο και η JP Morgan τόνισαν σε νέες εκθέσεις τους ότι το sell-off που καταγράφηκε διεθνώς ήταν υπερβολικό. Κατά την ελβετική τράπεζα, μάλιστα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα κλείσει το τρέχον έτος 14% υψηλότερα και στις 520 μονάδες, ενώ εκτιμά πως για τους επενδυτές η επόμενη εστίαση θα είναι αναμφίβολα οι μακροοικονομικές ανησυχίες γύρω από τη συνεδρίαση της Fed και τα γεωπολιτικά ζητήματα γύρω από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και αποτελέσματα κερδοφορίας των εισηγμένων, τα οποία και ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη. Από την πλευρά της, η JP Morgan τονίζει ότι η πρόσφατη διόρθωση των μετοχών φαίνεται υπερβολική, και ο συνδυασμός των τεχνικών δεικτών που πλησιάζουν την περιοχή υπερπώλησης και της επενδυτικής ψυχολογίας η οποία «γύρισε» σε αρνητική υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στα τελικά στάδια αυτού του sell-off.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT