Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο με κέρδη στον τραπεζικό δείκτη

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο με κέρδη στον τραπεζικό δείκτη

Στις 913 μονάδες ο Γ.Δ., στα 75,39 εκατ. ευρώ ο όγκος των συναλλαγών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Αν και προσπάθησε να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους της Δευτέρας, έπειτα και από το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να αποφύγει τις νέες πιέσεις, οι οποίες ωστόσο επικεντρώθηκαν σε επιλεγμένα blue chips, με την πλειονότητα των τραπεζικών τίτλων αλλά και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να ανακάμπτουν. Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί γενικότερα, εν αναμονή και των αποφάσεων της Fed για την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι επόμενες κρίσιμες συνεδριάσεις θα δείξουν εάν η περίοδος της αυτονόμησης και υπεραπόδοσης της λεωφόρου Αθηνών συγκριτικά με τα μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού ολοκληρώθηκε ή εάν επιλεγμένες εγχώριες εισηγμένες, που συνδυάζουν δυνατά θεμελιώδη με ανοδική διαγραμματική εικόνα, θα καταφέρουν να αντισταθούν στη «βαρύτητα» νέων ενδεχόμενων «εισαγόμενων» sell-off, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής.

Σε περίπτωση συνέχισης των ρευστοποιήσεων, ο Γενικός Δείκτης, έχοντας απομακρυνθεί από το πολυετές υψηλό των 960 μονάδων, καλείται, κατά τον αναλυτή, να διαχειριστεί το ψυχολογικό επίπεδο στήριξης των 900, όπου επίσης συγκλίνουν οι κινητοί μέσοι όροι των τελευταίων 100 και 200 συνεδριάσεων.

 Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,16% και έκλεισε στις 913,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,39 εκατ. ευρώ.

Με νέα έκθεσή της, η Eurobank Equities διατηρεί την εποικοδομητική στάση της για τις ελληνικές μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,12% στις 2.203,34 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,72% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.527,69 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, μόνον έξι τίτλοι έκλεισαν στα θετικά, με τον ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη, στο +0,96% και +0,61% αντίστοιχα.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε καθώς ενισχύθηκε κατά 1,06% στις 650,92 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +2,2%, την Alpha Bank να ακολουθεί στο +1,6%, τη Eurobank στο +0,25%, ενώ με απώλειες 0,28% έκλεισε η Πειραιώς.

Παρά το sell-off της Δευτέρας, πάντως, εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές του Χ.Α. το επόμενο διάστημα, με τη Eurobank Equities να τονίζει σε νέα έκθεσή της ότι διατηρεί την εποικοδομητική στάση της. Οπως σημειώνει, αν και η πορεία της ελληνικής αγοράς φέτος είναι πιθανό να έχει αρκετές διακυμάνσεις, λόγω και του πιο περίπλοκου σκηνικού της νομισματικής πολιτικής, των αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων και του επίμονου πληθωρισμού, ωστόσο υπάρχουν πολλοί υποστηρικτικοί παράγοντες, οι εξής: 1) Οι θετικές μακροοικονομικές προοπτικές (το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,5-5% το 2022) οι οποίες θα οδηγήσουν σε διψήφια ποσοστά αύξησης στα EBITDA των εισηγμένων, 2) η αναπτυξιακή ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, 3) οι πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις, με το discount των μη τραπεζικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών να διαμορφώνεται στο 30%, 4) η χαμηλή τοποθέτηση των επενδυτών και 5) η ορατή πορεία της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 12-18 μήνες.

Επιπλέον, η Eurobank Equities αναμένει μια σειρά σημαντικών θετικών καταλυτών και για τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίοι θα «ανεβάσουν« τις αποτιμήσεις τους: 1) Η μακροοικονομική ανάκαμψη που υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ΕΚΤ, 2) οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης, 3) η πιθανή έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης από το ΤΧΣ και δ) η διεθνής στροφή σε μετοχές αξίας (value stocks) εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT