Το κύμα αυξήσεων απειλεί την ανάκαμψη στις ιχθυοκαλλιέργειες

Το κύμα αυξήσεων απειλεί την ανάκαμψη στις ιχθυοκαλλιέργειες

Την πορεία προς την ανάκαμψη του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, κλάδος που κατάφερε να επιβιώσει έπειτα από πολυετή «φουρτούνα», απειλεί τώρα το κύμα αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος, στις ιχθυοτροφές και τα υλικά συσκευασίας.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Την πορεία προς την ανάκαμψη του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, κλάδος που κατάφερε να επιβιώσει έπειτα από πολυετή «φουρτούνα», απειλεί τώρα το κύμα αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος, στις ιχθυοτροφές και τα υλικά συσκευασίας. Αν και το 2020, παρά τις πολύ απαισιόδοξες εκτιμήσεις στην αρχή της πανδημίας, ο κλάδος επέδειξε ισχυρές αντοχές, για να σημειώσει ακόμη καλύτερες επιδόσεις το 2021, οι πρώτες ενδείξεις για τη φετινή χρονιά κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.

Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, ο διπλασιασμός του ενεργειακού κόστους, η αύξηση κατά 15% του κόστους των πρώτων υλών για τις ιχθυοτροφές και κατά 17% του κόστους των συσκευασιών οδηγούν σε μια συνολική αύξηση του κόστους παραγωγής της τάξης του 20%. Οι περιορισμοί, ωστόσο, στην εστίαση, αρχικά με την απαγόρευση εισόδου στους μη εμβολιασμένους και στη συνέχεια και με το ωράριο λειτουργίας, έχει οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση τις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες στηρίζουν μεγάλο μέρος της λειτουργίας τους στον κλάδο του HORECA (ξενοδοχεία – εστίαση). Την ίδια ώρα, από τον περασμένο Νοέμβριο οι τιμές χονδρικής, οι οποίες είχαν ανακάμψει το 2021, βρίσκονται σε καθοδική πορεία, ειδικά σε ό,τι αφορά την τσιπούρα. Στην τσιπούρα διαμορφώνεται σε 4 ευρώ ανά κιλό, ενώ στο λαβράκι στα 5 ευρώ ανά κιλό.

Προκειμένου να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους, όπως υποστηρίζουν, προαναγγέλλουν ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα. Βεβαίως, πλέον κρίσιμος παράγοντας για να διατηρηθεί ο κλάδος σε αναπτυξιακή τροχιά είναι το πώς θα διαμορφωθούν οι εξαγωγές του το 2022.

Ανατιμήσεις προαναγγέλλει ο κλάδος, καθώς το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 20%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική παραγωγή και η αξία των εκτρεφομένων – καλλιεργούμενων ειδών υδατοκαλλιέργειας της χώρας παρουσίασαν αύξηση κατά 3,4% και 10% αντιστοίχως το 2020 σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, το 2020 η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 133.168,2 τόνους συνολικής αξίας 558,80 εκατ. ευρώ, έναντι 128.783,7 τόνων συνολικής αξίας 508,14 εκατ. ευρώ το 2019. Η παραγωγή τσιπούρας αυξήθηκε κατά 12,1% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 ενώ η αξία κατά 14,5%. Η παραγωγή λαβρακιού υποχώρησε οριακά, κατά 0,2%, όμως η αξία αυξήθηκε κατά 4,4%.

Πλέον ανερχόμενο είδος είναι ο κρανιός, η παραγωγή του οποίου αυξήθηκε κατά 43,2% το 2020 έναντι του 2019 και η αξία κατά 33,8% το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 2020 αυξήθηκε η απασχόληση στον κλάδο, με την αύξηση μάλιστα να καταγράφεται στο μόνιμο προσωπικό, κάτι που συνδέεται και με τη δημιουργία πλέον μεγαλύτερων μονάδων τόσο εκτροφής όσο και μεταποίησης μετά τη μεγάλη συγχώνευση που έγινε στον κλάδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 το γενικό σύνολο εργαζομένων ανήλθε σε 4.236 έναντι 4.173 εργαζομένων το 2019. Το μόνιμο προσωπικό παρουσίασε αύξηση 3,9% το 2020 σε σχέση με το 2019 και ανήλθε σε 3.831 εργαζομένους. Το έκτακτο προσωπικό μειώθηκε κατά 16,7% και διαμορφώθηκε το 2020 σε 405 εργαζομένους. Το 2021 υπολογίζεται ότι η ελληνική παραγωγή στα δύο βασικά είδη, τσιπούρα και λαβράκι, διαμορφώθηκε σε περίπου 120.000 τόνους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT