Συναγερμός και σχέδια εκτάκτου ανάγκης στην ΕΚΤ λόγω της ουκρανικής κρίσης

Συναγερμός και σχέδια εκτάκτου ανάγκης στην ΕΚΤ λόγω της ουκρανικής κρίσης

Ανησυχία για τις επιπτώσεις σε τραπεζικά ιδρύματα με σημαντικά ανοίγματα στην περιοχή

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης από ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανησυχούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ζήτησε από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με σημαντική έκθεση στην περιοχή να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επιβολής διεθνών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία έχει υπό την εποπτεία της 115 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, έρχεται μετά την προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Ρωσία για «τεράστιες συνέπειες» εάν εισβάλει στην Ουκρανία. Οι επαπειλούμενες κυρώσεις θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στις διεθνείς τράπεζες με εκτεταμένη παρουσία στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής Citi, της γαλλικής Société Générale (SocGen), της αυστριακής Raiffeisen καθώς και της ιταλικής UniCredit. Αξίζει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, αξιωματούχοι της ΕΚΤ ζήτησαν λεπτομέρειες για το πώς θα χειρίζονταν οι τράπεζες διαφορετικά σενάρια, όπως o ενδεχόμενος αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από την πρόσβαση στο σύστημα διεθνών πληρωμών Swift.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εκτιμά ότι οι οφειλές εταιρειών και οργανισμών με έδρα τη Ρωσία σε μεγάλες ξένες τράπεζες και στις ρωσικές θυγατρικές τους αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε περίπου 121 δισ. δολάρια. Σε 128 δισ. δολάρια ανέρχονται, επίσης, τα δάνεια και οι καταθέσεις από ρωσικές εταιρείες και οργανισμούς σε ξένες τράπεζες. Η SocGen έχει τη μεγαλύτερη οικονομική έκθεση στη Ρωσία από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα, της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της JP Morgan. Η αυστριακή Raiffeisen έχει άνοιγμα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η UniCredit έχει 1,4 δισ. ευρώ. Από πλευράς της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εξετάσει τους κινδύνους στα διαφορετικά σενάρια, ενώ κάλεσε και τις ίδιες τις τράπεζες να κοινοποιήσουν τις λεπτομέρειες των δικών τους εκτιμήσεων, καθώς και τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης, όπως αποκαλύπτουν πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Ανησυχία για τις επιπτώσεις σε τραπεζικά ιδρύματα με σημαντικά ανοίγματα στην περιοχή.

Συν τοις άλλοις, η ΕΚΤ ζήτησε πληροφορίες για την έκθεση στη Ρωσία και στην Ουκρανία των τραπεζών Deutsche Bank και ING, που είναι οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι στη Γερμανία και στην Ολλανδία, αντιστοίχως. Οι Citi, Deutsche Bank, SocGen, Raiffeisen και ING, όπως και η ΕΚΤ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες. Ανώτερο στέλεχος μιας από τις τράπεζες, πάντως, είπε ότι ο βασικός κίνδυνος από τις πιθανές κυρώσεις αφορά τις ρωσικές επενδυτικές τραπεζικές διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος «συστημικός κίνδυνος» θα ήταν εάν η Ρωσία αποκοβόταν από το δίκτυο πληρωμών Swift, κάτι που θα μπορούσε «να έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα στη Ρωσία». Ωστόσο, το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι η ρωσική κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να ενεργοποιήσει ένα εγχώριο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών για να αντικαταστήσει το Swift, εάν χρειαστεί.

Για μεγάλο οικονομικό κίνδυνο, που μπορεί να απειλήσει την οικονομία της Ευρώπης από την έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας και της Ρωσίας, έκανε λόγο ο Γκεντίμινας Σίμκους, διοικητής της Τράπεζας της Λιθουανίας και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε συνέντευξη του, ο Λιθουανός αξιωματούχος τόνισε πως η κατάσταση αυτή με την ένταση μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα «επιτείνει την αβεβαιότητα – εάν αυτή η αβεβαιότητα κλιμακωθεί, θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία τόσο της Λιθουανίας όσο και της Ευρωζώνης».

Τέλος, ο Γκεντίμινας Σίμκους υπογράμμισε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπο ως Ευρώπη να αποκλιμακώσουμε την ένταση, καθώς μια νέα κλιμάκωση θα σήμαινε τεράστιες απώλειες, όχι μόνο σε όρους οικονομικούς, αλλά και σε επίπεδο ανθρωπίνων ζωών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT