Βελτίωσαν το κλίμα Fed και αμερικανικό ΑΕΠ

Βελτίωσαν το κλίμα Fed και αμερικανικό ΑΕΠ

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με απώλειες, αλλά έκλεισαν σε θετικό έδαφος.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Εντονη μεταβλητότητα σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοίγοντας με απώλειες και περνώντας στη συνέχεια σε θετικό έδαφος – όπου και έκλεισαν, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην επαναξιολόγηση των στρατηγικών τους μετά τις αποφάσεις της Fed, ενώ τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι, βοήθησαν στη βελτίωση του κλίματος. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ωστόσο διαμήνυσε ότι σύντομα θα είναι η κατάλληλη στιγμή για την αύξησή τους. Η αγορά αναμένει ευρέως πως η Fed θα ξεκινήσει τον Μάρτιο τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων από τα ιστορικά χαμηλά που κινούνται σήμερα, με τους αναλυτές πλέον να αναμένουν ακόμη και έξι αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, επιβεβαίωσε παράλληλα τα σχέδια για τον τερματισμό του προγράμματος  αγοράς ομολόγων μαζί με την αύξηση των επιτοκίων, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια σε μείωση του ισολογισμού της Fed, τονίζοντας πως ο πληθωρισμός αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που περίμενε.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,65% στις 470,33 μονάδες.

Ο γερμανικός δείκτης DΑΧ ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 15.524,27 μονάδες, o γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη κατά 0,60% στις 7.023,80 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε 1,13% υψηλότερα στις 7.554,31 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,99%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1%.

Την ίδια ώρα, οι δείκτες της Wall Street κινούνταν ανοδικά λόγω των θετικών νέων από το ΑΕΠ, με τον Dow Jones να καταγράφει άνοδο 1,11%, ενώ ο S&P σημείωνε κέρδη 0,79% και ο Nasdaq 0,21%. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,9% το δ΄ τρίμηνο του 2021, έναντι εκτιμήσεων για 5,5%, αύξηση που αποτελεί και τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1984. Οι αναλυτές μεγάλων επενδυτικών τραπεζών σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Οι αναλυτές της Deutsche Bank περιμένουν πλέον ότι θα προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, και στη συνέχεια θα δρομολογήσει έναν τριμηνιαίο κύκλο σύσφιγξης από τον Σεπτέμβριο, πραγματοποιώντας συνολικά πέντε αυξήσεις των επιτοκίων φέτος. Και οι αναλυτές της Nomura «βλέπουν» πέντε αυξήσεις: «Περιμένουμε πλέον μία αύξηση κατά 50 μ.β. στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ακολουθούμενη από άλλες τρεις διαδοχικές αυξήσεις κατά 25 μ.β. τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο», αναφέρουν, προσθέτοντας ότι βλέπουν άλλη μία αύξηση κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT