Πληθωρισμό-ρεκόρ «βλέπει» η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Πληθωρισμό-ρεκόρ «βλέπει» η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Ανεβάζει στο 23,2% από 11,8% τις προβλέψεις της για το 2022

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί να μην τολμάει να αμφισβητήσει τις ανορθόδοξες απόψεις του Τούρκου προέδρου για τη νομισματική πολιτική, αλλά τουλάχιστον «μετράει» τις επιπτώσεις τους. Ο λόγος για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκε στα 19 χρόνια της διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι οι επενδυτές που θεωρούν αξιόπιστες και τις εκτιμήσεις και τις δηλώσεις της.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 36% τον περασμένο μήνα σε ετήσια βάση και αναμένεται να διαμορφωθεί το 2022 στο 23,2%. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για μέσο πληθωρισμό 11,8% το τρέχον έτος.

Η κεντρική τράπεζα αναφέρει στους βασικότερους παράγοντες που οδήγησαν στην ανοδική αναθεώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή την υποτίμηση της λίρας, τις τιμές των τροφίμων και το κόστος εργασίας. Οπως σημείωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτσίογλου, ο πληθωρισμός επηρεάστηκε από μη υγιείς σχηματισμούς τιμών στις αγορές συναλλάγματος και η φετινή πρόβλεψη επηρεάστηκε από τις τιμές εισαγωγής σε λίρες. Πάντως, κατά τον Τούρκο κεντρικό τραπεζίτη, αυτά δεν είναι αποτέλεσμα εσωτερικών, αλλά εξωγενών παραγόντων. Τα προβλήματα της παγκόσμιας προσφοράς ανεβάζουν τον πληθωρισμό, υποστήριξε και εκτίμησε πως αναμένει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών φέτος, παρά τις πιέσεις από την άνοδο των τιμών του χρυσού και της ενέργειας.

Η παγκόσμια ζήτηση και οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων ωθούν τις παγκόσμιες τιμές υψηλότερα, δήλωσε στην παρουσίαση των εκτιμήσεων της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τον Καβτσίογλου, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 8,2% έως το τέλος του 2023, αντί του 7% που προέβλεπε τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων στο τέλος του 2022 εκτιμάται στο 24,2%, σε σύγκριση με 13,9% που αρχικά αναμενόταν. Επίσης, η κεντρική τράπεζα βλέπει τη μέση τιμή του πετρελαίου το 2022 να διαμορφώνεται στα 80,4 δολάρια το βαρέλι.

Οι εκτιμήσεις της είναι πολύ πιο αισιόδοξες από εκείνες της αγοράς που κάνουν λόγο και για πάνω από 50% στα μέσα του έτους.

Οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζες είναι πολύ πιο αισιόδοξες από τις αντίστοιχες της αγοράς, με ορισμένες τράπεζες της Wall Street να προβλέπουν ότι η νομισματική κρίση του περασμένου έτους θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από το 50% γύρω στα μέσα του τρέχοντος έτους.

Εξάλλου και κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη προϊδεάσει για σημαντική επιδείνωση των προοπτικών, με τον υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι να λέει στους οικονομολόγους το περασμένο Σάββατο ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί περίπου στο 40% τους επόμενους μήνες και δεν θα πέσει κάτω από το 30% μέχρι το τέλος του έτους.

Οι πιο «αισιόδοξες» προβλέψεις του Καβτσίογλου θα έδιναν ενδεχομένως στους επενδυτές ενδείξεις για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας, δεδομένου μάλιστα ότι διέκοψε αυτόν τον μήνα έναν κύκλο χαλάρωσης που την οδήγησε να μειώσει κατά 500 μονάδες βάσης τα επιτόκια σε τέσσερις διαδοχικές αποφάσεις από τον Σεπτέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα παρατηρεί τον αντίκτυπο των πρόσφατων αποφάσεων για τα επιτόκια και επανεξετάζει την πολιτική, ενώ δίνει προτεραιότητα στη λίρα, τόνισε ο Καβτσίογλου.

Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να δίνουν μικρότερη βαρύτητα στα επίσημα στοιχεία, καθώς η νομισματική πολιτική γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη, συνδεδεμένη περισσότερο με τις ιδιοτροπίες του Ερντογάν παρά με την καθοδήγηση της κεντρικής τράπεζας.

«Η πρόσφατη σταθερότητα της λίρας υποστηρίζει την αισιόδοξη προοπτική μας», είπε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT